Rôzne

Špeciálna komisia nominovala Váleka za čestného občana: O Trnavčanovi rozhodnú poslanci

Miroslav Válek je navrhnutý na čestného občana svojho rodného mesta in memoriam. Všetko majú v rukách poslanci mestského zastupiteľstva.

Zdroj: YouTube.com

Básnik, bývalý minister kultúry Miroslav Válek by sa mal stať čestným občanom svojho rodného mesta Trnava in memoriam. Rozhodnú o tom poslanci mestského zastupiteľstva na svojej februárovej schôdzi, na ocenenie ho nominovala špeciálna komisia z návrhov, ktoré každoročne podáva verejnosť.

Ocenenia pre ľudí, ktorí sa zaslúžili o rozvoj a jej dobré meno, udeľuje Trnava od roku 1996. Ocenenia udeľujú na slávnostnom zasadnutí mestského zastupiteľstva v prvú marcovú nedeľu.

Trnava si už uctila viacerých rodákov

Čestné občianstva in memoriam nie sú pre Trnavu výnimočné. Takto si mesto uctilo viacerých rodákov, napríklad herca Martina Gregora (za rok 1997), režiséra Jozefa Režuchu a futbalového trénera Antona Malatinského (za rok 1996), spisovateľa Gustáva Viktoryho (1997), novinára Karola Ježíka (1998), olympijského víťaza, zápasníka Jozefa Herdu (2006), utečenca z koncentračného tábora, spoluautora správy pre medzinárodné spoločenstvo Alfréda Wetzlera, spolu s Rudolfom Vrbom (2007), takisto aj vedca, endokrinológa, kandidáta na Nobelovu cenu Richarda Kvetňanského (2016).

Rovnaké ocenenie majú aj naturalizovaní Trnavčania, ako kňaz a maliar Teodor Tekel (2012), básnik Andrej Žarnov (2008), básnik Svetloslav Veigl (2000), biskup Július Gábriš (1997) a ďalší.

Čestné občianstvo bolo v priebehu rokov udelené viac ako trom desiatkam žijúcich osobností.

Slovenský básnik, publicista, prekladateľ, redaktor, kultúrny organizátor a politik Miroslav Válek sa narodil 17. júla 1927 v Trnave. V Malom Ríme navštevoval základnú školu. V ďalších štúdiách pokračoval v Bratislave. Ťažiskom jeho práce bola poézia. Vydal básnické zbierky ako napríklad Dotyky, Príťažlivosť, Nepokoj, Milovanie v husej koži.

Jeho tvorba sa dotkla aj detského čitateľa v dielach Kúzla pod stolom, Pozrime sa do prírody, kto osoží a kto škodí, Kde žijú vtáčky a v mnohých ďalších. Válek sa venoval aj knižnému prekladu. Zomrel 27. januára 1991 v Bratislave.

OBRAZOM: Miroslav Válek
11
Galéria
Zdroj: TASR

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Trnavy a okolia

Foto: archívne

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM