Kultúra

Spevácky zbor z Trnavy letí koncertovať do Japonska: Vystúpi v nových rovnošatách

Do japonského Tokia odletelo v nedeľu na koncertný zájazd 38 členov speváckeho zboru gymnázií mesta Trnava Cantica nova.

Ilustračný obrázok k článku Spevácky zbor z Trnavy letí koncertovať do Japonska: Vystúpi v nových rovnošatách
Zdroj: YouTube.com

Do 9. septembra vystúpi na troch koncertoch. V Japonsku sa zbor predstaví v rámci osláv 50. výročia svojho založenia, za štyri desaťročia vyšlo z jeho radov viac ako 700 spevákov. Mnohí sú doteraz členmi iných speváckych zoskupení v Trnave.

„Naše jubileum sme chceli osláviť nejakým originálnym darčekom. Na zájazd sme si pripravili dve desiatky skladieb slovenskej zborovej tvorby,“ povedal dirigent zboru Gabriel Kalapoš. V Tokiu najskôr, ako uviedol pre TASR, budú Trnavu i Slovensko reprezentovať na festivale východoeurópskej hudby, ktorý organizuje umelecká agentúra Microcosmos.

Potom sa Trnavčania predstavia rovesníkom, študentom Saitama High School, ktorí si pripravili pre slovenských hostí niekoľko slovenských piesní.

Tretí koncert je naplánovaný v jednom z tokijských múzeí. So slovenským zborom cestuje do Japonska aj japonská operná speváčka Nao Higano, ktorá študovala spev v Bratislave, žije na striedačku v moravskom Kroměříži a v rodnej krajine. Spolu naštudovali pre koncertný zájazd niekoľko skladieb.

Desať chlapcov a 28 dievčat do Japonska odlieta v nových rovnošatách a s novým logom.

„Pri oblečení dievčat sme zachovali tradičnú ružovú a čiernu, ale teraz je v opačnom poradí, ružové majú sukne,“ povedal Kalapoš. Okrem toho si študenti vezú so sebou aj nové tričká s logom na voľné chvíle. Počas nich navštívia posvätnú horu Fudži.

Foto: Ilustračné

Pozrite si jedno zo starších vystúpení speváckeho zboru gymnázií mesta Trnava Cantica nova – When the saints go marching in.

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM