han Správy

STU v Trnave preverilo dizertačnú prácu rakúskej ex-ministerky: Akú zhodu originality má?

Vedenie Materiálovotechnologickej fakulty (MTF) Slovenskej technickej univerzity (STU) v Trnave preverilo priebeh doktorandského štúdia rakúskej ministerky Christine Aschbacherovej.

Ilustračný obrázok k článku STU v Trnave preverilo dizertačnú prácu rakúskej ex-ministerky: Akú zhodu originality má?
Zdroj: Facebook.com/MTF STU v Trnave

Už bývalá ministerka práce a rodiny, ktorá počas uplynulého víkendu odstúpila z funkcie pre podozrenie z plagiátorstva pri dizertačnej práci na MTF.

Vyhodnotenie

Na základe predbežného vyhodnotenia relevantných dokumentov od prijímacieho konania až po obhajobu dizertačnej práce skonštatovalo, že celé štúdium Aschbacherovej bolo v súlade s príslušnou legislatívou STU a Slovenskej republiky a neboli zistené žiadne pochybenia ani zo strany študentky, ani zo strany MTF. Uvádza sa v stanovisku, ktoré poskytol dekan fakulty Miloš Čambál.

„Protokol o kontrole originality v Centrálnom registri záverečných prác (CRZP) vykazuje zhodu 1,15 %, na základe čoho z pohľadu slovenskej legislatívy nebol žiadny dôvod prácu spochybňovať,“ uviedol dekan.

MTF má, ako doplnil, vysoko nastavené štandardy kvality a pravidelne monitoruje ich dodržiavanie. Svedčí o tom viac ako 25-tisíc absolventov, o ktorých je podľa jeho slov na trhu práce enormný záujem a ktorí sa na ňom veľmi úspešne uplatňujú. „MTF vždy jasne vyjadrila svoj názor na problematiku plagiátorstva a bude tomu tak aj v tomto prípade. Z tohto dôvodu vítame rozhodnutie vedenia STU v Bratislave ustanoviť odbornú komisiu, ktorá preskúma predmetnú dizertačnú prácu a až na základe jej záverov budú prijaté relevantné rozhodnutia,“ dodal Čambál.

Dobré meno

Do prijatia spomínaných záverov považuje škola za korektné, aby nebolo poškodzované dobré meno inštitúcie a jej konkrétnych zamestnancov a dehonestovaná zodpovedná práca pedagógov fakulty a poctivý prístup tisícov študentov a absolventov Materiálovotechno­logickej fakulty STU so sídlom v Trnave.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM