Zuzana Vajayová Rôzne

Študenti sa učia, ako vysvetliť pojmy železná opona, cenzúra a utópia

Nový predmet, zameraný na dejiny umenia a vizuálnu kultúru východnej Európy začali v tomto semestri vyučovať na Pedagogickej fakulte Trnavskej univerzity (TU) vďaka podpore programu Patterns_Lectures (Vzory_Prednášky).

Jeho cieľom je inovovať prístup k vyučovaniu v kontexte socialistickej minulosti na Slovensku. Má oboznámiť študentov s pojmami a témami ako železná opona, cenzúra, utópia, trauma, nostalgia či sebakolonizácia, týkajúce sa východoeurópskej identity a vizuálnej kultúry.

Autorka a lektorka projektu Mária Orišková chce na Katedre pedagogiky výtvarného umenia naviesť takto študentov na nový spôsob uvažovania o kultúre a histórii regiónu. „Keďže ide o prednášky a seminárne cvičenia, spôsob výučby umožňuje zaujímať kritické stanoviská a polemizovať so zaužívanými názormi. Prínosom je určite istá dávka kritickej teórie a interdiscipli­narity, s viacerými pojmami klasické dejiny umenia nepracovali,“ uviedla Orišková. V rámci projektu sa v stredu 4. mája uskutoční prednáška litovskej kritičky umenia Lolity Jablonskiene.

Projekt financuje rakúska Nadácia Erste cez World University Service (WUS). Hlavným cieľom programu Patters_Lectures je podpora nových univerzitných kurzov v oblasti dejín umenia, teórie kultúry a kultúrnych štúdií, ktoré sa zameriavajú na skúmanie a pochopenie súčasnej kultúrnej histórie v krajinách strednej, východnej a juhovýchodnej Európy. Nadácia Erste investuje časť svojich dividend do spoločenského rozvoja v Rakúsku a v strednej a juhovýchodnej Európe. Snaží sa zbližovať ľudí a šíriť poznanie o nedávnej histórii tohto regiónu, ktorý prešiel od roku 1989 zásadnými zmenami. Rozvíja aj vlastné projekty v rámci programov Sociálny rozvoj, Kultúra a Európa.

Zdroj: TASR Foto: Ilustračné

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM