Rôzne Správy

Svet precestoval trikrát: Vrbové udelilo Beňovského glóbus in memoriam F. Kelemu

Mesto Vrbové udelilo Beňovského glóbus in memoriam najaktívnejšiemu slovenskému cestovateľovi 20. storočia, Františkovi Kelemu.

Ilustračný obrázok k článku Svet precestoval trikrát: Vrbové udelilo Beňovského glóbus in memoriam F. Kelemu
4
Galéria
Zdroj: TASR

Za zásluhy o propagáciu Mórica Beňovského a za spoluprácu s mestskou samosprávou sa rozhodlo mesto Vrbové udeliť tohtoročné ocenenie Beňovského glóbus in memoriam geografovi, pedagógovi, horolezcovi, cestovateľovi a publicistovi Františkovi Kelemu.

Primátorka Ema Maggiová vyzdvihla v piatok na slávnosti v rámci Dní Vrbového Keleho primát v slovenských expedíciách na Madagaskar po stopách známeho vrbovského rodáka.

Ocenenie za zosnulého Keleho prevzala jeho dcéra Táňa Keleová-Vasilková. František Kele bol najaktívnejším slovenským cestovateľom 20. storočia, tri razy absolvoval cestu okolo sveta. Absolvoval takmer 600 horolezeckých výstupov, uskutočnil viac ako 70 veľkých výprav, prvý výstup na Mont Blanc zrealizoval už v roku 1955.

Napísal desiatky kníh a stovky článkov s horolezeckou a cestovateľskou tematikou. Angažoval sa v hľadaní stôp vo svete po pôsobení Martina Kukučína, Milana Rastislava Štefánika a aj Mórica Beňovského. Prvú slovenskú ‚Beňovského‘ expedíciu zorganizoval v roku 1996.

Vrbové sa rozhodlo udeľovať Beňovského glóbus pred piatimi rokmi osobnostiam, ktoré majú zásluhu na popularizácii známeho cestovateľa a dobrodruha Beňovského, a to v duchu dorozumenia medzi národmi.

Prvými laureátmi sa v roku 2015 stali cestovatelia – bývalý prezident Rudolf Schuster, lekár Ivan Engler a podnikateľ Stanislav Machovčák, ktorý na Madagaskare pôsobil a zaslúžil sa tam aj o postavenie pomníka Beňovskému.

Ďalšími ocenenými sú Vrbovčania Ľubomír Bosák a Patrik Kýška, ktorí sa dlhodobo venujú popularizácii Beňovského. Prebádali jeho genealogický a etnický pôvod, väzby rodiny na Vrbové a odraz jeho osobnosti v umení a literatúre. Na danú tému uverejnili rad štúdií a publikácií.

Ocenenie dostali aj manželia Marie-Hélene Kam Hyo a Bernd Zschocke z Madagaskaru, kde roky poskytujú účinnú pomoc Slovákom, snažiacim sa o zachovanie pamiatky madagaskarského kráľa. Držiteľmi ceny sú aj fotograf Filip Kulisev a herec a režisér Milan Antol.

Foto: Ilustračné

Sledujte nás aj na našom Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Trnavy a okolia.

Vrbové
4
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM