Iné športy

SVETOVÝ úspech paralezca z Trnavy: Takéto niečo sa nepodarilo ŽIADNEMU Slovákovi!

Prvým slovenským paralympijským lezcom, ktorý získal na svetových súťažiach ocenenie, je Trnavčan Andrej Haršány.

Ilustračný obrázok k článku SVETOVÝ úspech paralezca z Trnavy: Takéto niečo sa nepodarilo ŽIADNEMU Slovákovi!
Zdroj: Instagram.com/andrej_harsany

V uplynulom týždni absolvoval súťaž Svetového pohára v paraclimbingu vo švajčiarskom Villarse, kde získal 2. miesto a historicky prvú medailu pre Slovensko v tomto športe. Ako povedal pre TASR, nasledujúce úsilie chce zamerať na účasť na Paralympijských hrách v Los Angeles v roku 2028. Dovtedy ho čakajú majstrovstvá sveta (MS) a súťaže svetového pohára pre telesne postihnutých športovcov.

Neskutočný výkon

Súťaž lezcov s postihnutím organizuje Medzinárodná federácia športového lezenia (IFSC) od roku 2011 ako samostatnú súčasť svetovej súťaže v lezení. „Športovci sú rozdelení do troch hlavných kategórií – zrakovo postihnutí, lezci s amputovanými končatinami a lezci s iným postihnutím, kam som zaradený,“ povedal po návrate na Slovensko Haršány.

Na súťaži vo Švajčiarsku sa zišlo vyše dvesto parašportovcov z celého sveta, krajiny V4 boli však zastúpené len ním. Športovci museli pred začiatkom súťaženia absolvovať časovo náročnú lekársku prehliadku, na základe ktorej boli zaradení do svojich podkategórií. Nasledovali dve kvalifikačné lezenia a po dosiahnutých výsledkoch pre najlepších potom finálové lezenie na 17 metrov vysokej umelej stene s 30-stupňovým previsom. Vo výkone Haršányho predstihol iba lezec z Dánska.

Prečítajte si tiež

Je jediný

Haršány začal so súťažným lezením na tejto úrovni len pred pár rokmi a to na MS 2019 vo francúzskom Briancone, kde skončil jedenásty. Už na prvej súťaži reprezentoval Slovensko ako prvý a jediný, za tri roky sa na tom nič nezmenilo. Na Slovensku sa nikto paralympijskému lezeniu na tejto úrovni nevenuje.

Zastrešuje ho Slovenský horolezecký spolok JAMES, ktorý robí počiatočnú registráciu na jednotlivé súťaže, ostatné ostáva na samotnom športovcovi. Športovca teší skutočnosť, že na olympiáde 2020 bolo lezenie na umelej stene prvýkrát zaradené medzi športy. „Čo následne kopírujú paralympiády. Hoci tentoraz s osemročným oneskorením,“ povedal.

Uvítal by nasledovníkov

Haršány nie je začiatočník, lezie od svojich trinástich rokov. Pred dvadsiatimi piatimi rokmi ako chlapec absolvoval operáciu bedrového kĺbu a má v ňom výrazne obmedzenú hybnosť. Od roku 2015 má po úraze zápästia trvalé vážne následky. Napriek tomu ho lákajú výšky a túžba zdolať ich.

„Trénujem dvakrát v týždni na lezeckej stene v Bratislave, k tomu doma pridávam kondičné tréningy,“ opísal Haršány. Jeho novým trénerom je Václav Magdina, pod dozorom ktorého sa vypracoval na ešte lepšiu úroveň. Obaja by uvítali, keby sa aj ďalší lezci s hendikepom k nim pridali, myslí aj na výchovu novej generácie, hoci pred sebou má ešte viacero vytýčených cieľov.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie zaujímavé čítanie

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM