Kultúra

Synagóga predstavuje hneď dva skvosty: Stretli sa v nej Herbarium a Adam, FOTO

Herbarium Miry Podmanickej a Adam Nadie Issa sa stretli v jednom čase v jednom výstavnom priestore v Trnave.

Ilustračný obrázok k článku Synagóga predstavuje hneď dva skvosty: Stretli sa v nej Herbarium a Adam, FOTO
21
Galéria
Foto: Júlia Vargová / Zdroj: Dnes24.sk

Synagóga – Centrum súčasného umenia, ktorá je súčasťou Galérie Jána Koniarka, poskytla možnosť prezentácie slovenskej sochárke a poľskej fotografke. Výstavy potrvajú od 18. júna do 21. júla. Mira Podmanická pôsobí ako odborná asistentka na Katedre Socha, objekt, inštalácia na Vysokej škole výtvarných umení v Bratislave.

Cyklus Herbáre autorka rozvíja od roku 2013. V synagóge ho prezentuje v doposiaľ najkoncentrova­nejšej podobe. Ide o zbierku usušených rastlín, ktoré sú vložené do plochy obrazu.

Rastliny nie sú nerozlíšené na šľachetné odrody, liečivé druhy alebo buriny. „Všetky odkazujú k všadeprítomnej prírode, ktorá mizne. Práce sú symbolicky inštalované v rovine zeme. V prípade, že si ich divák chce prehliadnuť zblízka, musí sa k nim zohnúť. Pre samotnú autorku sú tieto herbáre formou zápisu, nechronologickým denníkom, niekoľkokrát vrstvenou časopriestorovou mapou,“ uviedla kurátorka Lucia Miklošková.

Veľkoformátové fotografie mužských aktov sú umiestnené vo vežiach synagógy. Na nahú mužskú postavu autorka nazerá ako na nositeľa univerzálnych ľudských archetypov bez explicitných atribútov. Kurátor Karel Míšek uviedol, že jej práce so svetlom v kontraste s hĺbkou čiernej farby dodávajú fotografiám neobyčajnú výrazovú silu. Autorkin rukopis vkladá do portrétov silné napätie a energiu. „Tento jej projekt je dokladom, že v tomto žánri je možné nachádzať nové a zaujímavé prístupy, ktoré ho obohacujú. Issa prostredníctvom fotografií vyjadruje svoj pohľad na svet a často neľahká téma je pre ňu príležitosťou k vysloveniu vlastnej filozofie,“ uviedol Míšek.

Synagóga predstavuje hneď dva skvosty: Stretli sa v nej Herbarium a Adam
21
Galéria
Foto: Júlia Vargová / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM