Rastislav Búgel Kultúra

Synagóga skrýva množstvo tajomstiev: Odkiaľ sa vzali stopy po guľkách?

Stopy po streľbe našli pred niekoľkými dňami na fasáde jednej z veží trnavskej synagógy na Halenárskej ulici, ktorá je v súčasnosti v rekonštrukcii. Vo výške zhruba 15 metrov je viacero dier, ktoré mohli spôsobiť strelné zbrane.

Ilustračný obrázok k článku Synagóga skrýva množstvo tajomstiev: Odkiaľ sa vzali stopy po guľkách?
Zdroj: TASR

Synagóga je výstavným priestorom Galérie Jána Koniarka v Trnave a jej pracovníci o takomto pozostatku pravdepodobne po niektorom z vojnových konfliktov doteraz nemali vedomosť.

Stopy na stenách

„Tri strely z nejakej ručnej zbrane, možno samopalu, narušili tehlový obklad riadne. Ďalšie ho tiež poškodili, alebo sa od neho odrazili,“ povedal Peter Horváth, konateľ spoločnosti A.DOM, ktorá rekonštrukciu objektu zabezpečuje. Stopy podľa neho pochádzajú pravdepodobne z 2. svetovej vojny. „Myslíme si, že vo veži mohol byť niekto ukrytý a vežu preto ostreľovali. Strely smerovali tesne pod kupolu, okolo okienka,“ dodal. Reštaurátori poškodenú fasádu teraz opravia, i keď menšie stopy po streľbe tam asi zostanú i naďalej.

Jozef Petráš, predseda Oblastného výboru Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov v Trnave sa pýtal pamätníkov, ale žiadny zo starousadlíkov si na konflikt pri synagóge nespomenul.

Popri tom sa Galéria Jána Koniarka pustila aj do opravy ciferníka hodín, ktorý bol umiestnený medzi dvoma vežami. Podľa pracovníka galérie Róberta Dóku hodinový stroj na synagóge už nenašli a v súčasnosti ani nemajú prostriedky na zadováženie nového. Preto iba vlastnými silami v dielni opravili plechový kruh s rímskymi číslicami s priemerom 95 centimetrov a doplnili odhnité ručičky. Nainštalujú ho, ale presný čas hodiny ukazovať nebudú.

Opravujú strechu

Synagógu začali opravovať ešte pred letom. V pláne je revitalizácia fasády, zrekonštruovanie pamätníka umučeným, revitalizuje sa vonkajšie schodište a zábradlie, opravuje sa strecha a pribudne i rampa a výťah pre imobilných návštevníkov.

Navrhol ju viedenský architekt

Neologickú synagógu – teraz Centrum súčasného umenia postavili v roku 1891 podľa plánov viedenského architekta Jakuba Gartnera. Ide o ojedinelý sakrálny priestor v štýle orientálno-historizujúcej architektúry. Po vojne prestala v Trnave židovská komunita existovať, tak v roku 1950 získala budovu firma, ktorá ju využívala ako sklad pre drobný tovar a do interiéru vstavala päť poschodí a nákladný výťah. V roku 1978 bola synagóga navrhnutá na zápis do zoznamu národných kultúrnych pamiatok, v roku 1986 budovu poškodil požiar. V rokoch 1993–94 Galéria Jána Koniarka objekt čiastočne zrekonštruovala, ale oprava sa netýkala fasády veží a tak stopy po strelách tam zostali nasledujúcich 20 rokov. V blízkosti tejto synagógy sa nachádza ešte ďalšia, ortodoxná.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM