Júlia Vargová Kultúra

Tak toto tu ešte nebolo: Prvý festival videa a hudby - YouTopia vzniká v Trnave

Inšpiráciou festivalu sú hudobné videoklipy, ktoré v posledných rokoch dobýjajú internet.

Ilustračný obrázok k článku Tak toto tu ešte nebolo: Prvý festival videa a hudby - YouTopia vzniká v Trnave
Zdroj: Pixabay.com / CC0 1.0

Po tom, čo klipy prestali byť výhradnou záležitosťou plnoformátových televízií a profesionálnych producentov, naši uplatnenie v kyberpriestore, napríklad na YouTube, od ktorého je odvodený samotný názov festivalu.

Diela svetovo známych interpretov si tak súbežne môžete pozrieť s fanúšikovskými verziami hitov, remixami, mashupmi či paródiami svojich obľúbených piesní.

„Festival s názvom YouTopia, ktorý prepája hudobný a audiovizuálny svet, spoločne pripravujú kultúrne centrum Malý Berlín, Nádvorie a občianske združenie Publikum.sk. Jeho prvý ročník sa bude v Trnave konať 20. – 21. septembra,“ uvádza mesto na svojej stránke.

Tie najlepšie a najpozoruhodnejšie hudobné videá si tak namiesto obrazoviek smartfónov či počítačov budete môcť vychutnať na veľkom plátne aj s kvalitným ozvučením.

Oči divákov potešia audiovizuálne performancie a hudobné koncerty dopĺňané o vizuálnu zložku v podobe VJingu či pripravenej projekcie.

Nebude chýbať ani sekcia venovaná výberu najlepších slovenských videoklipov za roky 2018 – 2019. Festival YouTopia sa tak už od prvého ročníka profiluje ako prehliadka toho najlepšieho v oblasti hudobného videa a produkcie na Slovensku v porovnaní so svetom.

„Hlavný program festivalu YouTopia doplnia sprievodné atrakcie a aktivity ako workshopy livecodingu a ozvučenia videa bez pomoci zvukových knižníc, videoinštalácie, párty, diskusie s autormi videoklipov a videoremixov či prednášky o zaujímavých internetových javoch,“ láka radnica na svojom webe.

Zároveň dodáva, že na program, ktorý sa bude konať na Nádvorí a v podniku Zelený kríček, bude vstup voľný. Na hlavný program na rôznych iných miestach Trnavy si návštevníci môžu zakúpiť permanentku za 5 eur v predpredaji, alebo za 7 na mieste.

Foto: ilustračné

Sledujte nás aj na našom Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Trnavy a okolia.

Festival ponúkne žánrovo pestrú súčasnú hudbu domácej alternatívnej scény, ktorú doplnia zahraniční interpreti. Medzi nimi napríklad aj nekorunovaný remixový kráľ Jonny Wilson (Eclectic Method) známy takýmito video počinmi.

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM