Júlia Vargová Rôzne Správy

Glaukóm je tichý zlodej zraku: Bezplatne vás vyšetria aj v trnavskej nemocnici

Do Svetového týždňa glaukómu sa zapojilo aj Očné oddelenie Fakultnej nemocnice Trnava. V rámci preventívnej akcie zdarma merajú vnútroočný tlak.

Ilustračný obrázok k článku Glaukóm je tichý zlodej zraku: Bezplatne vás vyšetria aj v trnavskej nemocnici
Zdroj: TASR

V rámci Svetového týždňa glaukómu sa Očné oddelenie Fakultnej nemocnice Trnava zapojilo do preventívnej akcie merania vnútroočného tlaku. Glaukóm je spoločné pomenovanie pre ochorenia očí, ktoré poškodzujú optický nerv. Často je sprevádzaný zvýšeným vnútroočným tlakom. V prípade, že je nediagnostikovaný a neliečený, dochádza k poškodzovaniu zrakového nervu a následne k postupnému zužovaniu zorného poľa. Progresia ochorenia vyúsťuje v úplnú slepotu.

Merania realizujú v Očnej ambulancii č.3, na prízemí Pavilónu chrirurgických disciplín. Všetci sú vítaní v dňoch 11.3. až 15.3.2019 v čase od 8:00 do 12:00.

Glaukóm je druhou najčastejšou príčinou slepoty na svete. Väčšina ľudí však vôbec netuší, že sa týka aj ich a situáciu začínajú riešiť, až keď majú zrak už nezvratne poškodený. Preto má toto ochorenie aj prezývku Tichý zlodej zraku.

Dôležitá je prevencia

Akútnemu glaukómu, ktorý je známy aj ako zelený zákal, sa dá predísť preventívnou prehliadkou. Zrakom ľudia vnímajú až 80 percent informácií z okolitého sveta. Občasné zahmlené videnie alebo začervenané oči nemusia byť vždy príznakom únavy a opätovne sa vracajúce problémy s očami môžu signalizovať vážny problém.

„Ochorenie prebieha veľmi asymptomaticky, ak však niekto spozoruje zhoršené videnie, môže ísť už o pokročilé štádium. V základnom odhaľovaní ochorenia sa sústredíme najmä na jedincov, u ktorých sa glaukóm vyskytol aj v rodine, alebo majú zvýšený vnútroočný tlak,“ priblížila oftalmologička Erika Vodrážková z Nemocnice sv. Cyrila a Metoda v Bratislave.

Kontrola vnútroočného tlaku, ktorý je dôležitým faktorom ochorenia, sa nazýva tonometria. Je bezbolestná a trvá niekoľko sekúnd. Merania sa opakujú počas dňa niekoľkokrát pre presnosť, nakoľko tlak kolíše. Výsledok sa vypočíta priemerom všetkých meraní. Akútny glaukóm sa môže v princípe objavovať v každom veku, avšak predpoklad ochorenia s vyšším vekom rastie. V mladšom veku naň trpia rovnako často muži a ženy, v starobe ho majú o niečo častejšie ženy.

Zákernosť zeleného zákalu spočíva v tom, že nebolí. Medzi rizikové faktory patrí vek nad 40 rokov, vysoký alebo nízky krvný tlak, ochorenia ciev, cukrovka, migréna, fajčenie a poranenia očí. Dôležitú úlohu hrá dedičnosť, anatomické zvláštnosti v cestách, ktorými odteká komorový mok, vyplňujúci priestor v oku, ako aj niektoré celkové ochorenia alebo užívanie liekov.

Moderná liečba

Glaukómom v súčasnosti trpí šesť až osem percent populácie, je druhým najčastejším očným ochorením, ktoré vo vyspelých krajinách vedie k slepote. Konečné štádium poškodenia oka spôsobené glaukómom je nenávratné a nedá sa korigovať liekmi či chirurgickým zákrokom. Zvýšené hodnoty očného tlaku naznačujú problém a bez preventívneho merania o nich mnohí pacienti ani nemusia vedieť, pripomínajú zástupcovia Slovenskej oftalmologickej spoločnosti.

Liečba glaukómu sa začína podávaním kvapiek s jednou účinnou látkou. Pokiaľ nie je účinná, možno prejsť až na kvapky s kombináciou štyroch látok. „Pri liečbe je dôležité, aby pacient dodržiaval rady a odporúčania lekára, a v tomto prípade si napríklad pravidelne aplikoval očné kvapky,“ hovorí oftalmologička Nora Majtánová z Nemocnica sv. Cyrila a Metoda.

Moderné očné kvapky sa podľa nej vyrábajú s pomocou nanotechnológie, čo by v budúcnosti mohlo znamenať menšiu frekvenciu kvapkania. „Tým zníženie vedľajších účinkov kvapiek a zvýšenie komfortu pacienta a kvality jeho života,“ vysvetľuje Majtánová. Ak ochorenie ďalej postupuje, do úvahy prichádza laserová alebo chirurgická liečba, v rámci ktorej sa vytvorí samotná odtoková cesta. Ak má však pacient pokročilý glaukóm, existuje možnosť vkladania implantátov, ktoré pomáhajú znižovať očný tlak. Neliečený glaukóm môže viesť k poruchám zrakovej ostrosti až k slepote. Ochorenie sa podľa nej môže skrývať aj za neurčitými príznakmi, napríklad bolesťou hlavy.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM