Júlia Vargová Kultúra Rôzne Správy

Trnavčania šetrili peňaženky aj prírodu: Priniesli cez 500 kíl šatstva, VIDEO

SWAP - ekologická výmena oblečenia pod hlavičkou Inštitútu pre udržateľnú módu si našla svoje miesto aj na trnavskom Nádvorí.

Video: Júlia Vargová / Zdroj: Dnes24.sk

Druhá marcová sobota v Trnave patrila udržateľnej móde. Účasť na výmene oblečenia – swape, bola veľká. Hoci bolo naplánované začať o jednej a skončiť o piatej, ľudia prichádzali už pred odštartovaním akcie. Priestory Malého Berlína sa rýchlo zaplnili. Všetci si akciu pochvaľovali.

Druhá šanca pre oblečenie

„Na náš prvý SWAP v Trnave účastníci priniesli viac ako 500 kilogramov oblečenia,“ informuje Zuzana Dutková z Inštitútu pre rozvoj udržateľnej módy. „Šesťdesiat percent z prineseného oblečenia dostalo druhú šancu a účastníci si ho zobrali domov. Na recykláciu a ďalšie spracovanie sme odovzdali 180 kg,“ dodáva.

Oblečenie, ktoré na SWAP postupne priniesli účastníci, putovalo do spoločného obehu. Z neho si každý odniesol čokoľvek, čo našiel, čo potreboval, alebo čo sa mu zapáčilo. „V priemere si jeden účastník domov odniesol 1,7 kilogramu novo nadobudnutého oblečenia, čo predstavuje napríklad jedny rifle, jeden sveter a tri či štyri tričká, alebo košele,“ vysvetľuje Zuzana Dutková, ktorá návštevníkov sprevádzala počas swapu.

Okrem ekonomického prínosu, šetrenia peňazí za šatstvo, swap nesie hlavne ekologické posolstvo. Hlavnou myšlienkou akcie je formovanie myslenia širokej verejnosti. Ľudia mali šancu obohatiť svoje šatníky, šatstvo vďaka swapu dostalo šancu na druhý život.

Alternatívne možnosti obliekania

Textilné odvetvie patrí k najviac znečisťujúcim priemyslom na svete. Organizátorkám swapu záleží, aby Slováci spoznávali aj alternatívne spôsoby získavania a zbavovania sa oblečenia.

SWAP v preklade z angličtiny znamená výmena. A skutočne, menilo sa všetko, čo sa módy týka. Ženské, mužské i detské oblečenie, doplnky, kabelky, topánky… každý si prišiel na svoje. Ľudí takáto akcia nadchla, a už teraz sa nevedia dočkať ďalšieho swapovania.

SWAP na Nádvorí
21
Galéria
Foto: Júlia Vargová / Zdroj: Dnes24.sk
Video: Júlia Vargová / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM