BTW Kultúra Správy

Tipy na víkend: Objavte rozmanité cesty, ktorými lepšie spoznáte Trnavu

Počas leta môžu Trnavčania aj turisti objavovať naše mesto na viacero spôsobov. Kto bude chcieť viac, môže cestovať po Trnavskom kraji autobusom, teraz za 1 euro!

Ilustračný obrázok k článku Tipy na víkend: Objavte rozmanité cesty, ktorými lepšie spoznáte Trnavu
Zdroj: Trnava Tourism

Potulky malým Rímom

Na vlastivedných prechádzkach sa stretávajú Trnavčania i návštevníci mesta. Nasledujúcim zážitkom bude pre účastníkov netradičná potulka. Nazvaná je Trnava zo žabej perspektívy a v nedeľu 12. júla povedie korytom potoka Trnávka. Počet jej účastníkov je limitovaný, zúčastniť sa môžu len dvadsiati. Z toho dôvodu bude mať 23. augusta reprízu. Sprievodcom bude architekt Miroslav Beňák.

O latinských nápisoch na budovách bude 19. júla hovoriť Katarína Karabová, 26. júla povedie trasa útrobami štadióna Antona Malatinského so sprievodcom Petrom Vágnerom. Druhého a 30. augusta budú riaditeľka Štátneho archívu Trnava Júlia Ragačová a Slavomír Dzvoník sprevádzať na trase s názvom Po stopách lásky v Trnave. Kostol Nanebovzatia Panny Márie, ktorý je súčasťou Západoslovenského múzea a je verejnosti neprístupný, otvoria 9. augusta v rámci potulky s názvom Stál pri zrode mesta so sprievodkyňou Luciou Duchoňovou. Ponuku doplní 16. augusta možnosť nazrieť s Ferdinandom Makom do kláštora premonštrátiek a tiež do ich kaplnky.

Vstupenky si je v tomto roku možné zakúpiť iba vopred v turistickom informačnom centre v mestskej veži, v deň konania sa predávať už z dôvodu hygienických opatrení proti šíreniu nového koronavírusu nebudú.

Spoznávajte ako králi

Spoločnosť Trnava Tourism pripravila letné prekvapenie predovšetkým pre návštevníkov nášho mesta. V rámci projektu Spoznajte Trnavu tak, ako ju zažili králi im predstavujú najmä nádhernú zbierku pamiatok.

Počas celého júla a augusta pripravili prehliadky mesta so sprievodcom – a zdarma!

„Zažite návrat do minulosti a spoznajte stredovekú Trnavu. Vydajte sa spolu s nami na cestu poznávania kráľovského mesta. Od pondelka až do piatku vás bude sprievodca čakať vždy o 10:00 hod. pred Mestskou vežou, odkiaľ sa postupne presuniete k tým najznámejším pamiatkam, dostanete komplexný výklad profesionálneho sprievodcu a spoznáte Trnavu tak, ako ju kedysi zažili králi,“ lákajú návštevníkov organizátori.

Na prehliadku nie je potrebné nahlasovať sa. Stačí jednoducho prísť a nechať sa sprevádzať. Zúčastniť sa jej môžu aj anglicky hovoriaci turisti.

Projekt finančne podporilo Ministerstvo dopravy a výstavby Slovenskej republiky.

Cykloprehliadky

Cieľom projektu s názvom Trnava očami architekta je priblížiť turistom aj domácim industriálne stavby a iné architektonické pamiatky. Aby bol zážitok skutočne netradičný, spoznávanie Trnavy prebieha zo sedla bicykla.

Tento rok je možné vybrať si okrem priemyselných cykloprehliadok s architektom Miroslavom Beňákom aj historické prehliadky so sprievodcom Slávom Dzvoníkom.

Do konca leta ostáva ešte 6 cykloprehliadok, z toho 4 úplne nové.

Maximálny počet účastníkov je obmedzený na 30 osôb, lístky je preto potrebné si vopred rezervovať. Môžete tak urobiť online alebo aj priamo v Turistickom informačnom centre na Trojičnom námestí

Prísť na vlastnom bicykli vám ušetrí 2 eurá, no je možnosť požičať si jeden od organizátorov. Prehliadky sa môžu zúčastniť aj anglicky hovoriaci návštevníci.

Historické cykloprehliadky

18.07.2020 | Bitka pri Trnave (NOVÁ), 01.08.2020 | Príbehy hradieb (NOVÁ), 15.08.2020 | Bitka pri Trnave (NOVÁ)

Industriálne cykloprehliadky

25.07.2020 | Ako melie moderna, 08.08.2020 | Mesto za prahom moderny, 22.08.2020 | Cesty repy a cukru (NOVÁ)

Rodinné výlety po kraji

Od 1. júla je platný Rodinný cestovný lístok za 1 euro na všetkých linkách v Trnavskom kraji dopravcov Arriva Trnava, SKAND Skalica a SAD Dunajská Streda. Akcia sa vzťahuje na soboty, nedele, cez sviatky, počas dní pracovného pokoja a voľna.

Podľa kancelárie TTSK to funguje jednoducho. „Kúpite si lístok vo východiskovom bode A, odveziete sa do bodu B, dáte výlet a z bodu C sa opäť vrátite do začiatočnej stanice. Lístok vám bude platiť do 23:59 toho istého dňa,“ informuje.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM