Monika Hanigovská Kultúra

Tipy na víkend: Vyrazte do ulíc! Užite si jarné trhy, kvetinovú bránu a lákavé prehliadky!

Život sa postupne opäť rozbieha. Bola by škoda nevyužiť víkend, ktorý nám už čoskoro zaklope na dvere. Pozrite, čo sa chystá v Trnave a okolí! Možností je skutočne dosť.

Ilustračný obrázok k článku Tipy na víkend: Vyrazte do ulíc! Užite si jarné trhy, kvetinovú bránu a lákavé prehliadky!
Zdroj: TASR/Michal Svítok

Detský svet

do 31. decembra 2024, Západoslovenské múzeum v Trnave

Bude sa na čo pozerať! Západoslovenské múzeum v Trnave pripravilo zaujímavú výstavu pre malých aj veľkých. A to nie je všetko. Projekt mapuje hry a detské aktivity za asi 120 rokov (od šesťdesiatych rokov 19. storočia asi po osemdesiate roky 20. storočia). Doprajte si bohatú zbierku detských aktivít. Výstava je rozdelená do niekoľkých tém.

Nájdete v nej nielen fotografický materiál s tematikou detí a hier. Vo vitrínach zaujmú hračky, učebné pomôcky a veci súvisiace so školou, najobľúbenejšie sladkosti a veľa ďalšieho. Počas výstavy sa môžu návštevníci zapojiť do kreslenia, písania, skladania i hádania.

Benefičný pochod

29. mája, štart na Trojičnom námestí, Trnava

V Malom Ríme sa chystá akcia, ktorá spája príjemné s užitočným. V sobotu sa uskutoční podujatie s názvom 1. ročník benefičného pochodu Trnava – Záruby. Žiadna registrácia nie je potrebná. Stretnutie je naplánované o 07.00 hod. na Trojičnom námestí.

Organizátor akcie pôjde po tejto trase prvýkrát. „Presný počet kilometrov neviem, no orientačne je to približne 26 – 28 kilometrov. Na zdolanie potrebujete miernu kondíciu, odvahu, pohodlnú obuv a dostatočný príjem tekutín,“ informuje M. Krajčo na stránke mesta Trnava.

Akciu je možné podporiť symbolickou sumou na transparentný účet Nadácie Trnava Trnavčanom. „Mojím cieľom je okrem zvládnutia trasy, vyzbierať aspoň 767 eur, čo je číslo, ktorým sa pýši aj nadmorská výška samotných Zárub.“

12 skalických pamiatok

počas víkendu od 10.00 do 18.00 h, Skalica

Slobodné kráľovské mesto má čo ponúknuť. Užite si 12 pamiatok spolu s odborným výkladom. Lákavú prehliadku mesto odštartovalo už 15. mája. Vychutnať si ju môžete počas tohto víkendu.

Ako informuje o tom organizátor, sprevádzanie funguje na základne tzv. turistického pasu, ktorý si zakúpite v Turistickej informačnej kancelárii (TIK Skalica). Tá je otvorená cez víkend v čase od 10:00 do 18:00 hod.

Na malého alebo veľkého objaviteľa čaká rotunda sv. Juraja, františkánsky kostol Sedembolestnej Panny Márie a kláštor, Dom kultúry, farský kostol sv. Michala Archanjela a veža kostola, jezuitský kostol sv. Františka Xaverského, Ľadovňa, Mlyn bratov Pilárikových, evanjelický kostol, kostol Najsvätejšej Trojice a kláštor milosrdných bratov, expozícia kníhtlače. To všetko zažijete prostredníctvom jednotného turistického pasu.

Cena Turistického pasu: dospelí 4,50 eura, deti (6–12 rokov), seniori, ZŤP 1,50 eura deti do 6 rokov zdarma.

Zaujímajú nás osudy Trnavčanov:

Nová atrakcia

Holíč, pod vrcholom kopca Hrebeň

Chcete vybehnúť do prírody a uvidieť niečo nové? V Holíči nedávno slávnostne otvorili novú turistickú atrakciu.

Je ňou rozhľadňa na Hrebeni. Stavba je 17 metrov vysoká a jej výstup zaručí pohľad na mesto a panorámuBielych Karpát. Stavba zároveň ukrýva správu pre budúce generácie – do múrov rozhľadne zabudovali časovú schránku, ktorá odhalí svoje tajomstvo o 100 rokov.

Vzhľadom na súčasnú situáciu je rozhľadňa pre verejnosť uzatvorená, o jej otvorení bude mesto informovať. Ako však informuje Trnavský samosprávny kraj, verejnosti bude prístupná snáď už na začiatku letnej turistickej sezóny.

Chcete si odpočinúť a nabrať silu? Poteší vás prístrešok, stojan na odkladanie bicyklov a mapa Holíča. Nájdete ho len pár metrov od rozhľadne. Okolie ponúka peknú prírodu a relax.

Skalické jarné trhy

29. mája až 30. mája, Námestie Slobody, Skalica

Nemáte ešte dosť? Skočte si na lákavé jarné trhy. Na návštevníkov v Skalici čaká výborné jedlo a predaj rôzneho jarného sortimentu. Mesto Skalica zároveň informuje o tom, že víkendové podujatie si budete môcť vychutnať od 09.00 do 17.00 hod.

Kvetinové fotosteny

do 31. mája, Hlohovec

Hlohovec láka zase na kvety! Mestské kultúrne centrum spoločne s Mestskou zeleňou Hlohovec pripravili verejné photopointy v podobe dvoch kvetinových fotostien a kvetinovej brány. Mesto nemohlo zorganizovať tradičné podujatie s názvom Deň kvetov a preto vyriešila tento problém vskutku lákavo.

Pripravilo kvetinové potešenie vo forme kvetinových fotostien. „Veríme, že vám urobia radosť a budú pre vás inšpiráciou. Pri fotostenách je možné vytvoriť si pamätné a unikátne fotografie. Na pešej zóne budete mať k dispozícii aj tabuľky s krátkymi textami súvisiacimi s láskou alebo kvetmi, ktoré môžu fotografie urobiť ešte originálnejšími,“ informuje mesto Hlohovec na svojom webe.

Milovníci kvetov by sa mali poponáhľať, kvetinovú výzdobu si budete môcť vychutnať do 31. mája.

  • Kvetinová fotostena 1: Pešia zóna M. R. Štefánika
  • Kvetinová fotostena 2: Nám. sv. Michala
  • Kvetinová brána: v parku pri Kostole sv. Michala

Aj kúzelník

29. mája od 12.00 h, Piešťany

Aj kúpeľne mesto pripravilo program pre deti. Organizátori informujú o tom, že bohatý program a tvorivé aktivity budú prebiehať v prírodnom kine za Kultúrno-spoločenským centrom Fontána na Beethovenovej 1. K dispozícií budú aj stánky s občerstvením.

Program:

  • 13:00–14:00 hod Kúzelník Peter Šesták/ MAGIC SHOW
  • 14:00–15:30 hod. Jana Bezek a Thierry Ebam – bubenícky workshop
  • 15:30–16:30 hod. Divadlo ZkuFraVon- Pinocchio
  • 17:00–18:00 hod. Koncert Pánko s kapelou

Počet ľudí v areáli kina je limitovaný aktuálnymi protipandemickými opatreniami. Podľa nariadenia vlády bude pri vstupe potrebné nahlásiť svoje meno a mailový alebo telefonický kontakt.

Foto: ilustračné

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Stalo sa doma

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM