BTW Správy

To je pohotová reakcia! Trnavská univerzita vyráža do boja proti epidémiám

Fakulta zdravotníctva a sociálnej práce otvára Inštitút pre globálne zdravie a epidemiológiu. V tejto oblasti chce robiť výskum a vzdelávať.

Ilustračný obrázok k článku To je pohotová reakcia! Trnavská univerzita vyráža do boja proti epidémiám
Zdroj: TASR

Novootvorený Inštitút pre globálne zdravie a epidemiológiu Fakulty zdravotníctva a sociálnej práce TU sa bude zaoberať príčinami vzniku a zákonitostiami šírenia infekčných chorôb, ich prevenciou a likvidáciou. Zámerom inštitútu je výskum a vzdelávanie v uvedenej oblasti.

Inštitút združuje odborníkov z verejného zdravotníctva, epidemiológie a iných príbuzných disciplín.

„Fakulta v súčasnosti uskutočňuje študijné programy aj výskum v oblasti verejného zdravotníctva. Odbor verejné zdravotníctvo zahŕňa v sebe viacero pododborov, akými sú epidemiológia, podpora zdravia, environmentálne zdravie a ďalšie,“ uviedol prorektor univerzity Marek Majdan.

Katedra verejného zdravotníctva sa v súčasnosti orientuje na viacero podoblastí výskumu, jednou z nich je globálne zdravie a epidemiologické vyhodnocovanie výskytu a príčin ochorení. Má zástupcu v projekte globálneho zdravia a globálnej epidemiológie v The Global Burden of Disease Study (GBD). „Ambíciou projektu je podrobné epidemiologické mapovanie záťaže ochorení a rizikových faktorov v globálnom meradle pomocou moderných a inovatívnych metód analýzy a prezentácie,“ uviedol zástupca katedry v GBD Majdan.

Do oblasti globálneho zdravia a epidemiológie zapadajú svojím zameraním aj rozvojové projekty fakulty v Afrike. V rámci týchto projektov bolo jedným z nosných zameraní výskumu environmentálne zdravie. „Išlo o špecifický výskum znečistenia vnútorného prostredia a jeho vplyvu na zdravie, prednostne respiračný trakt. Tento výskum bol neskôr aplikovaný aj pre rómske osady a aj všeobecnú populáciu,“ informoval o tom rektor univerzity.

Zdroj: Dnes24.sk/TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM