Júlia Vargová Kultúra

To najlepšie počas týždňa: Nechajte sa nalákať na podujatia v Trnave a okolí

Druhý júlový týždeň prinesie kopu zaujímavých akcií. Program je v Malom Ríme a okolitých obciach rôznorodý, každý si príde na svoje.

Ilustračný obrázok k článku To najlepšie počas týždňa: Nechajte sa nalákať na podujatia v Trnave a okolí
Foto: Matúš Koprda / Zdroj: Mesto Trnava/Zaži v Trnave

Leto na korze 2019

Leto na korze opäť prinesie kultúrne zážitky pre všetkých. Na programe sú koncerty, tanec, divadlá, predstavenia pre deti… To všetko priamo pred radnicou na Hlavnej ulici.

Program začína o 19:00 (detské predstavenia každú stredu, piatok, nedeľu o 18.00)

  • pondelok 8.7. Katarína Ščevlíková / folk
  • utorok 9.7. Gemini / írska hudba
  • streda 10.7. Divadlo Dvor zázrakov – O dvanástich mesiačikoch / divadlo pre deti
  • štvrtok 11.7. Alegria / tanec
  • piatok 12.7. Divadlo Žihadlo – Zajko Lajko / divadlo pre deti

Spoznajte Trnavu tak, ako ju zažili králi

Od pondelka až do piatku vždy o 10:00 pred Mestskou vežou

Trnava je unikátne mesto na Slovensku, a preto si zaslúži, aby ju ľudia mali možnosť spoznať nie len ako kultúrne mesto, ale aj jej nádhernú zbierku pamiatok, vďaka ktorým ju právom mnohí označujú Malý Rím. Mesto má počas celého júla a augusta pripravené prehliadky mesta so sprievodcom.

Zažite návrat do minulosti a spoznajte stredovekú Trnavu. Vydajte sa na cestu poznávania kráľovského mesta. Prehliadky sú pre všetkých návštevníkov zdarma. Na prehliadku sa nemusíte nikde nahlasovať, stačí jednoducho prísť a nechať sa sprevádzať. Zúčastniť sa jej môžu aj anglicky hovoriaci turisti.

Zaži trnavské remeslá

V utorky na ihrisku v Sade Antona Bernoláka (promenáda), vo štvrtky na ihrisku v Kamennom mlyne vždy od 17:00 do 19:30.

S dielničkou U Zlatej priadky môžete využiť prázdninový čas zaujímavo a tvorivo, spoznať históriu a zažiť niečo z techník tradičných trnavských remesiel ako sú paličkovanie, tkanie na krosienkach, podmaľba na sklo, drôtovanie… Dielničky sú predovšetkým pre deti od 5 rokov.

Bezplatné tvorivé popoludnia povedú skúsení lektori. Konať sa budú dvakrát týždenne počas celých prázdnin od 2. júla do 29. augusta. V prípade nepriaznivého počasia sa záujemcovia zídu v Dielničke u Zlatej priadky, ktorá sa nachádza v budove Univerzity sv. Cyrila a Metoda na Námestí Jána Herdu, alebo na Nádvorí.

Výstava: SKÚTER IV – akcia mladého umenia

Miesto konania: Galéria Jána Koniarka, Koppelova vila, Zelený kríček 3, Trnava

Trvanie výstavy: 13.06. – 25.08. 2019

Kurátor: PhDr. Vladimír Beskid

Skúter IV – akcia mladého umenia je periodické medzinárodné podujatie postavené ako reprezentatívna stredoeurópska prehliadka nastupujúcej generácie českých, slovenských a maďarských umelcov/umelkýň vo veku do 35 rokov.

Na výstave sa predstaví 24 oslovených umelcov a umelkýň, ktorí osobitým spôsobom reflektujú súčasný svet – prinášajú pritom celé spektrum prístupov a médií od klasickej maľby, cez fotografiu, objekt, inštaláciu až po digitálny pohyblivý obraz.

Hlavným zámerom usporiadateľov je vytvoriť periodickú platformu pre prezentáciu súčasného výtvarného jazyka, stimulovať aktuálnu tvorbu mladých a priniesť aj rodovú korektnosť výberu autorov/-riek.

Proma Frajdej

V piatok, 12. júla o 19:00 v Sade Antona Bernoláka

Počas Proma Frajdej sa v parku Antona Bernoláka (promenáde) predstavia mladé trnavské kapely a underground. Vstup zdarma, priamo na mieste sa budú dať kúpiť kvalitné limonády, káva, pivo aj víno.

Trnava Songwriters Circle: Sel Sounds, Ivana Kovačicová, Graeme Mark, Angel, Boy Wonder

Výstava: Adam

Autorka: Nadia Issa

Miesto konania: Galéria Jána Koniarka v Trnave, Veže Synagógy – Centra súčasného umenia, Halenárska 2, Trnava

Kurátor: Karel Míšek

Trvanie výstavy: 18.6. (Ut) – 28.07. (Ne) 2019

Výstava veľkoformátových fotografií – portrétov muža. Každý zo záberov predstavuje odlišnú scénu alebo vlastnosť „Adama“ a zosobňuje tak archetyp každého muža.

Výstava Adam prezentuje portrétny žáner prostredníctvom série veľkoformátových fotografií. Dominuje v nich nahá mužská postava – Adam – zachytený bez explicitných atribútov, či symbolov, so snahou dekonštruovať ich ideový rámec. Fotografie sú štylizované ako odlišné výjavy, pričom každá z nich má ambíciu definovať univerzálne ľudské archetypy.

Nahá mužská postava je reflektovaná autorkynou subjektívnou vizualitou, nepomáha si naratívnymi či identifikačnými formami, naopak vyzdvihuje ťažko definovateľnú intimitu medzi fotografom a fotografovaným objektom vznikajúcu v procese tvorby. Každá z fotografií teda predstavuje určitý archetyp, ide o mužov rôznych vekových kategórií a z rôznych sociálnych skupín, sú anonymní ale zároveň schopní absorbovať rôzne aspekty jedinečnosti moderného muža.

Váš vína čas

Každú stredu od 16:00 do 19:00, Vinárstvo Vína z Mlyna, Doľany

V čarovnom vinárstve pri starobylom Mlyne Vína z Mlyna vás privítajú v rámci konceptu Your wine time- Váš vína čas aj bez rezervácie termínu. Každú stredu od 16:00 do 19:00 vás čaká otvorená pivnica. Spravte si pekný podvečer, pozrite si Mlyn a vyberte si víno počas rozhovoru s vinárom v priateľskej atmosfére rodinného vinárstva.

Leto v galérii 2019

Od 2. júla do 26. júla v Koppelovej vile Galérie Jána Koniarka v Trnave

Galéria Jána Koniarka v Trnave pripravila v rámci celoročného projektu ART LABORATÓRIUM 2019 program pre prázdninujúce deti a mládež pod názvom Leto v galérii 2019. Ambíciou je efektívne saturovať voľný čas detí a mládeže v čase, kedy majú prázdniny. V jednotlivých etapách ide o prípravu tvorivých výtvarných a vzdelávacích programov adekvátnych k zadanej téme v spolupráci so študentmi Pedagogickej fakulty Katedry pedagogiky výtvarného umenia Trnavskej univerzity.

Tvorivé výtvarné aktivity a animačné hry budú v Galérii Jána Koniarka prebiehať od utoroka do piatku v čase od 9:30 do 11:30.

Program letných tvorivých dielní:

Počas leta v galérii sa deti zoznámia s tvorbou troch trnavských sochárov – Martina Kochana, Andreja Haršányho a Mira Trubača.

Utorok (9.7.) Umelec Andrej Haršány si na prvý deň pre malých a mladistvých návštevníkov galérie pripravil skupinovú tvorbu land-artového diela v exteriéri galérie. Deti si najprv individuálne podľa vlastných predstáv kamene pomaľujú a následne rozmiestňovaním a spájaním kameňov v prírodnom exteriéri galérie utvoria spoločné land-artové dielo.

Streda (10.7.) Druhý deň budú deti pod vedením Andreja Haršányho utvárať vlastné maxi domino. Drevené domino dieliky budú dotvárané maľbou. Dieliky budú tiež slúžiť k rôznym hrám s rozkladaním, či so zhadzovaním a k utváraniu obrovských dominových kompozícií.

Štvrtok (11.7.) Počas tretieho dňa s umelcom Andrejom Haršánym sa deti oboznámia s technikou drippingu, ktorú preslávil najmä americký maliar Jackson Pollock. Pôjde o utváranie veľkoformátových malieb. Na plátna horizontálne umiestnené na zemi budú deti nanášať farby kvapkaním, prskaním, liatím a pod. Deti budú následne pod vedením umelca do týchto malieb zasahovať a dotvárať ich.

Piatok (12.7.) Počas posledného dňa s umelcom Andrejom Haršánym budú mať malí návštevníci možnosť kresbou a kolážou dotvoriť jednu zo stien budovy Galérie Jána Koniarka. Táto práca bude prebiehať v rámci určitej hry, ktorej výsledkom bude obrovská skupinová kresba na stene.

Koncert: Zohra

V piatok 12. júla o 20:00 na Nádvorí

Na trnavské Nádvorie zavíta prvý čisto ženský orchester z Afganistanu. Členky súboru patria medzi prvé ženy vo svojich rodinách i celej krajine, ktoré za posledných 30 rokov študovali hudbu. Mladé členky orchestra vo vyšívaných pestrofarebných kostýmoch sú pripravené podeliť sa so svetom o ich kultúru i posolstvo nádeje.

Výstava: HERBARIUM

Autorka: Mira Podmanická

Miesto konania: Galéria Jána Koniarka, Synagóga – Centrum súčasného umenia, Halenárska 2, Trnava

Kurátorka: Lucia Miklošková

Trvanie výstavy: 18.6. (Ut) – 28.07. (Ne) 2019

Rozmerná site-specific inštalácia slovenskej sochárky rozvíjajúca tému rastlín a herbára v podobe pravidelného rastra na dolnom podlaží synagógy doplnená o kresliarsky projekt s obdobným ideovým rámcom prezentovaný v priestoroch ženskej galérie.

Cyklus Herbáre autorka rozvíja od roku 2013. V Synagóge ho prezentuje v doposiaľ najkoncentrova­nejšej podobe. Ide o zbierku usušených rastlín, ktoré sú vložené do plochy obrazu, prišívané a spontánne dopovedané abstraktnou niťovou kresbou. Inokedy je výšivka kombinovaná s kresbou perom, rozširujúcou telo rastliny, alebo analyticky skúmajúcou morfológiu byliny. Rastliny nie sú rozlíšené na šľachetné odrody, liečivé druhy alebo buriny. Všetky odkazujú k všadeprítomnej prírode, ktorá mizne zraku. Práce sú symbolicky inštalované v rovine zeme. V prípade že si ich divák chce prehliadnuť zblízka, musí sa k ním zohnúť.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM