Júlia Vargová Kultúra Rôzne

Tohtoročná Noc kostolov bude komornejšia: Vieme, ktoré chrámy sa zapoja

Do podujatia sa oficiálne nezapojí ani jedna z dominánt Malého Ríma, v okolí však bude kam zájsť. Program je lákavý.

Ilustračný obrázok k článku Tohtoročná Noc kostolov bude komornejšia: Vieme, ktoré chrámy sa zapoja
Zdroj: Dnes24.sk

Zdá sa, že zlatá éra Noci kostolov na Slovensku je preč. Bývali roky, kedy sa do podujatia zapojilo takmer dvesto sakrálnych pamiatok. Tento rok sa oficálne zapája len 14 kostolov, pričom Trnavský okres zastupujú dva kostolíky. Prvým je Kostol Narodenia Panny Márie (Boleráz-Klčovany) a druhým Kostol sv. Martina z Tours (Suchá nad Parnou). Svoje brány otvoria verejnosti 24. mája.

Farnosť Boleráz sa znova zapája do Noci kostolov po siedmich rokoch. V rokoch 2011 a 2012 sa Noc kostolov konala v kostole sv. Michala Archanjela. Tento rok sa otvoria dvere nenápadného kostola v Klčovanoch, miestnej časti Boleráza. Kostol je zasvätený Narodeniu Panny Márie. Nachádza sa na hlavnej ceste od Trnavy smerom na Senicu, na starej Českej ceste.

Noc kostolov v Klčovanoch začne svätou omšou o 18:30.

Po nej bude nasledovať muzikálové pásmo o narodení a detstve Panny Márie s názvom Keď Mária bola malá. Práve myšlienka tohtoročnej noci kostolov je: „Budete spievať ako v tú noc zasväteného sviatku.“ Predstavenie vychádza z tradície o Máriinom narodení, jej vstupu do chrámu ale aj o učení sa v chráme o pravdách a postavách z Písma. Pásmo predstavia deti z hudobného súboru Podzámok a so sprevádzať ich bude spevácky zbor SiNaj.

Po predstavení bude nasledovať krátky organový koncert a po zotmení o 21:30 budú v tme a noci chrámu predstavení všetci zobrazení svätci Klčovianskeho kostolíka. Na záver bude priestor na tiché zotrvanie v modlitbách počas Nikodémovej noci.

Lákavý program ponúka aj kostol v Suchej nad Parnou. Pre návštevníkov sprístupnenia vežu a pripravené sú aj hry pre deti, maľovanie na tvár, či opekačka.

Kostol sv. Martina z Tours stojí v centre obce a farská budova z roku 1871 priamo oproti kostolu. „Na fare pôsobil národný buditeľ Ján Albrecht (1794–1829). Kostol bol pôvodne gotický, okolo kostola bol farský cintorín. Na jeho mieste bol vybudovaný nový kostol – stavba svätyne,“ udávajú organizátori Noci kostolov na oficiálnom webe podujatia.

Kostol, ktorý bol nedávno zvnútra kompletne obnovený, zdobia vitrážové okná a zvonku je v noci osvetlený. Dnes sa okrem liturgických účelov využíva aj ako priestor na koncerty speváckych zborov z rôznych kútov Slovenska i sveta.

Trnavské kostoly sa tento rok do podujatia nezapojili, avšak v rámci akcie Sakrálna Trnava sú tri dominanty mesta prístupné verejnosti počas bežných dní. Sú nimi Kostol sv. Jakuba, Katedrála sv. Jána Krstiteľa a Bazilika sv. Mikuláša.

Program podujatia Noc kostolov – Klčovany

  • 18:30 svätá omša s vešperami
  • 19:30 Keď Mária bola malá
  • 20:30 organový koncert
  • 21:00 svätci klčovianskeho kostola
  • 22:00 Nikodémova noc

Program Noci kostolov – Suchá nad Parnou

  • 18:00 Svätá omša s doprovodom speváckeho zboru LAUDATE
  • 18:45 Úvod
  • 18:55 Mária Mazúrová – Camino de Santiago úvod
  • 19:10 Tomasz Jedrzejewski – Peši z Krakova do Santiaga de Compostela
  • 19:40 Suchovský spevácky zbor
  • 20:00 Priatelia Svätojakubskej cesty na Slovensku
  • 00:00 Mária Mazúrová – Camino del Norte (severná cesta)

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM