Futbal

Tréner Dinama vyzdvihol kolektívnu silu Spartaka: Chce ho však zdolať, VIDEO

Spartak privíta silného chorvátskeho súpera. Nenad Bjelica očakáva ťažký zápas, ale chce ho vyhrať. Takto sa vyjadril o Spartaku.

Ilustračný obrázok k článku Tréner Dinama vyzdvihol kolektívnu silu Spartaka:  Chce ho však zdolať, VIDEO
9
Galéria
Zdroj: TASR

Futbalisti Spartaka Trnava si v 3. kole skupinovej fázy Európskej ligy UEFA 2018/2019 zmerajú sily s chorvátskym šampiónom Dinamom Záhreb.

Ten v predošlých dvoch súbojoch dokázal zabodovať naplno proti ďalším účastníkom D-skupiny Fenerbahce Istanbul a Anderlechtu Brusel a so šiestimi bodmi tróni na čele tabuľky.

Duel na Štadióne Antona Malatinského má úvodný výkop vo štvrtok o 18.55 h, hrať sa bude bez divákov. Európska futbalová únia (UEFA) totiž potrestala slovenský klub zatvorením brán štadióna na jedno stretnutie a pokutou 60.000 eur za správanie fanúšikov po zápase s Anderlechtom, v ktorom Spartak zvíťazil 1:0. Trnavčania už skúsenosti s prázdnym hľadiskom majú, dokonca relatívne čerstvé z tohto leta, keď úvodný duel 1. predkola Ligy majstrov proti Zrinjski Mostar nemohli diváci vidieť na vlastné oči.

„Pre fanúšikov, hráčov a celý klub je to v prvom rade strata zážitková. Všetci spoločne prídeme o skvelú atmosféru, ktorá by určite bola na vypredanom štadióne. Žiaľ, je to fakt, nič s tým už nenarobíme, musíme toto rozhodnutie rešpektovať. Podali sme odvolanie, ale naša žiadosť bola zamietnutá v plnom rozsahu,“ uviedol pre klubový web PR manažér Spartaka Marek Ondrejka.

Pre klub sú to aj veľké finančné straty. „Priamo prídeme približne o 400-tisíc eur. Straty sú na vstupnom a za pokutu. Navyše k tomu treba prirátať výdavky za organizáciu zápasu, tá je veľmi drahá, aj keď sa hrá bez divákov. Ďalšie straty sú na bufetoch, vo fanshope a podobne,“ dodal.

Čo mrzí trnavského trénera

Trénera Radoslava Látala mrzí neúčasť útočníka Mareka Bakoša, ktorému zdravotná indispozícia nedovolí nastúpiť. „Marek nám bude chýbať. Žiaľ, s jeho zdravotným stavom je to horšie, asi sa bude musieť podrobiť operácii. Jeho skúsenosti nám pomohli vo viacerých predošlých zápasoch, Marek dokáže upokojiť hru a usmerniť chlapcov. Otáznik visí nad štartom Fabiana Miesenböcka, ktorý mal po zápase so Senicou ľahký otras mozgu. Uvidíme, aká bude situácia po dnešnom tréningu a či s ním budem môcť počítať,“ povedal na predzápasovej tlačovej konferencii kormidelník „andelov“.

Škrt cez rozpočet pre domáci tím je absencia fanúšikov. „Nie je to ideálne, lebo diváci sú naším dvanástym hráčom. Je nám to ľúto, ale musíme sa s tým vyrovnať,“ poznamenal Látal, ktorý vyzdvihol kvalitu chorvátskeho protivníka. „Každý zápas v Európskej lige je pre nás výzva, aj ten zajtrajší proti Dinamu, ktoré potvrdilo, že je jeden z najsilnejších súperov v skupine. Chorváti majú na konte šesť bodov, proti Anderlechtu odohrali kvalitný zápas. Majú fantasticky prepracovanú defenzívu, vystupujú do pressingu, inkasujú málo gólov. Ich sila tiež tkvie v štandardných situáciách, majú nacvičených niekoľko nebezpečných signálov, to bude pre nás asi najväčšia hrozba.“

Spartaku i Dinamu vyšli generálky na ich vzájomný súboj. Trnava si v domácej súťaži poradila na domácom ihrisku so Senicou 4:1 a priblížila sa k hornej polovici tabuľky, z deviatej priečky stráca na šiestu Podbrezovú už len dva body. Rovnakým výsledkom Dinamo uspelo na pôde Istry 1961, čím si udržalo štvorbodový náskok na čele tabuľky pred Osijekom. V jedenástich kolách 1. HNL nenašlo premožiteľa, s bilanciou 8–3–0 a skóre 23:8 má znova majstrovské ambície. Na medzinárodnej scéne sa mu síce nepodarilo cez švajčiarsky Young Boys Bern kvalifikovať do skupinovej fázy Ligy majstrov, aj európsky pohár číslo dva však má pre „modrých“ veľký význam.

V prípade priaznivých výsledkov proti Trnave (druhý zápas v Záhrebe je na programe 8. novembra o 21.00 SEČ, pozn.) by sa k postupu do jarného 16-finále priblížili ešte viac. V tábore 19-násobného majstra Chorvátska vládne dobrá klíma, mužstvo Nenada Bjelicu ťahá deväťzápasovú sériu bez prehry. Medzi jeho opory patria brankár Dominik Livakovič a z hráčov v poli kapitán Arijan Ademi, Izet Hajrovič, Mario Budimir či útočník Mario Gavranovič. Francúzsky obranca Kévin Théophile-Catherine si odpykáva trest za vylúčenie v predchádzajúcom zápase s Anderlechtom.

Futbal Slovensko: viac aktuálnych správ z futbalu

Pre Bjelicu je to výhoda aj nevýhoda zároveň

Trénera Dinama neteší, že sa bude hrať v komornej atmosfére. „Pre nás je to výhoda, na druhej strane futbal sa hrá pre ľudí a vždy je lepšie hrať pred plným štadiónom. Ale to nie je náš problém a musíme rešpektovať rozhodnutie UEFA. Sme pripravení, bude to ťažký zápas, ale chceme ho vyhrať. Trnava má dobrý tím, nemá síce také silné individuality ako Fenerbahce a Anderlecht, ale jej silnou stránkou je kolektívne poňatie hry. Ideme krok za krokom za naším cieľom, čaká nás tretia prekážka, ktorú túžime zvládnuť,“ uviedol 47-ročný rodák z Osijeku, ktorý počas hráčskej kariéry pôsobil dlhý čas v zahraničí, keď si obliekal dresy Albacete, Betisu Sevilla, Las Palmas, Kaiserslauternu, Admiry Wacker a Kärntenu. Dinamo trénuje od 15. mája tohto roka, o pár dní s ním spečatil zisk titulu i triumf v domácom pohári. Predtým viedol viaceré rakúske tímy, taliansku Speziu i Lech Poznaň (2016–2018).

Zápas Spartak Trnava – GNK Dinamo Záhreb (priamy prenos RTVS na Dvojke) povedú dánski rozhodcovia na čele s hlavným Jakobom Kehletom. Ten má so slovenským futbalom čerstvú skúsenosť, keď viedol minulotýždňový prípravný duel Švédska so Slovenskom v Štokholme (1:1). V druhom stretnutí D-skupiny EL sa Fenerbahce Istanbul v kádri so slovenským stopérom Martinom Škrtelom predstaví v Bruseli proti domácemu Anderlechtu, belgický tím po dvoch prehrách potrebuje zabrať.

program 3. kola D-skupiny EL:

  • štvrtok 25. októbra, 18.55 h:
  • FC SPARTAK TRNAVA – Dinamo Záhreb /rozhodcovia: Kehlet – Hummelgaard, Sorensen (všetci Dán.)/
  • Anderlecht Brusel – Fenerbahce Istanbul /Kabakov – Margaritov, Valkov (všetci Bul.)/

tabuľka D-skupiny:

  1. Dinamo Záhreb 2 2 0 0 6:1 6
  2. SPARTAK TRNAVA 2 1 0 1 1:2 3
  3. Fenerbahce Istanbul 2 1 0 1 3:4 3
  4. Anderlecht Brusel 2 0 0 2 0:3 0
Zdroj: Dnes24.sk
OBRAZOM: Tlačová  konferencia pred zápasom FC Spartak Trnava - Dinamo Záhreb
9
Galéria
Zdroj: TASR

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Trnavy a okolia

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM