Júlia Vargová Rôzne Správy

Tridsať rokov po: V čom ľudia chodili „za socíku“ do práce? FOTO a VIDEO

Izba revolučných tradícií drží slovenský rekord ako najväčšie súkromné múzeum dokumentujúce relikvie z obdobia socializmu. Nájdete v nej aj zbierku dobových uniforiem, pripomínajúcich časy pred Novembrom ´89.

Zdroj: Dnes24.sk

Zakladateľ múzea Filip Poledovič „zbiera socializmus“ a všetko, čo ním takpovediac dýcha od útleho detstva. V dvoch miestnostiach a v garáži rodinného domu v Križovanoch nad Dudváhom nájdete tisíce predmetov, ktoré boli ešte pred pár desiatkami rokov súčasťou každej domácnosti.

Pripomíname si 30. výročie Nežnej revolúcie, no aj v revolučných časoch sa ľudia chodili zabávať, do práce i do obchodu.

Po vstupe do múzea človek nadobudne pocit, že sa vrátil v čase minimálne o tridsať rokov. Samotných socialistických vlajok je viac ako 25-tisíc, no nájdu sa tu aj cigarety v pôvodných obaloch, lentilky v klasickom sáčku, ktoré by chcel podľa slov Flipa Poledoviča ochutnať nejeden návštevník, ale aj staré televízory, knihy, drogéria, konzervy či oblečenie…

Jedna z každého štátu

V Izbe revolučných tradícií visí niekoľko uniforiem. Nájde sa tu nepoškodený odev príslušníka Ľudových miliícií, uniformu šoféra Československej automobilovej dopravy (ČSAD), vrátnika Trnavských automobilových závodov (TAZ Trnava)…

V zbierke nechýba ani nepoužitá uniforma Československej ľudovej armády (ČSĽA) so všetkými hodnosťami, kompletným výstrojom, nohavicami, košeľou, sakom i topánkami a v visí tu aj kompletná uniforma zdravotníka Poľskej ľudovej armády, či dôstojnícka, poručícka a nadpráporčícka uniforma Sovietskej armády.

Za socializmu mal takmer každý podnik vlastnú dychovku. V múzeu nájdete uniformy dychoviek trnavských podnikov Pozemné Stavby, a Skloplast.

“Máme aspoň jednu uniformu z každého socialistického štátu pred rokom 1989,“ hrdí sa Filip Poledovič nemalou zbierkou.

Pripomeňte si tieto relikvie socializmu vo fotogalérii či vo videu, alebo rovno navštívte Izbu revolučných tradícií v Križovanoch nad Dudváhom. Dostanete sa do nej kedykoľvek po dohode na čísle 0944 045 154.

Izba Revolučných Tradícií Križovany nad Dudváhom: Uniformy
6
Galéria
Foto: Júlia Vargová / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM