Kultúra

Stopy lásky v dokumentoch. Najzaľúbenejšia výstava v meste

Svadobné oznámenia, ľúbostné inzeráty, fotografie, listy i záznamy o verejných domoch si bude možné pozrieť na výstave, ktorú na záver tohto týždňa, k sviatku sv. Valentína pripravil trnavský Štátny archív.

Ilustračný obrázok k článku Stopy lásky v dokumentoch. Najzaľúbenejšia výstava v meste
Zdroj: pixabay.com / CC0 1.0

Názov Láska je strašne bohatá je podľa riaditeľky archívu Júlie Ragačovej odkazom na verš trnavského rodáka, básnika Miroslava Válka. Archív zozbieral „stopy lásky“ v archívnych dokumentoch.

„Prostredníctvom nich bude mať verejnosť možnosť poznať, ako ľudia v minulosti vnímali lásku. Ako tvorila a, v neposlednom rade, menila ich životy,“ uviedla Ragačová.

Prezentované budú ľúbostné listy i svadobné oznámenia staré viac ako 400 rokov, ktoré mávali rôznu podobu. Nebudú chýbať ani ukážky matričných záznamov sobášov i dokumentov potrebných k uzavretiu chatuny – židovskej svadby, ktoré získal archív v Trnave len prednedávnom.

„Máme aj zoznamovacie inzeráty zo 40. rokov 20. storočia. Súčasnú generáciu určite prekvapia, a v niektorých prípadoch aj pobavia kritériá, na ktoré vtedy ľudia kládli dôraz pri hľadaní si partnera,“ povedala riaditeľka archívu.

V jednom napríklad dvadsaťdeväťroč­ná,*** „nie chudobná, nie škaredá, vysoká tmavovláska pre nedostatok príležitostí takto hľadá pána v zaistenom postavení. Vdovci a žandári majú prednosť, no nie je podmienkou“***. Kuriozitou je podľa Ragačovej netradičná fotografia mladého muža, ktorý, aby sa vyhol vojenskej službe, ušiel do háremu do Turecka a takto – preoblečeného za ženu – ho zachytil fotograf.

Časť výstavy bude venovaná aj odvrátenej strane lásky. „Vybrali sme okrem iných záznam o nevere z roku 1549 i prípad sobášneho podvodníka v Trnave z roku 1907. V druhej polovici 19. storočia sa v administratívnych spisoch mesta Trnava často objavujú záznamy o verejných domoch. Na Jeruzalemskej ulici jeden fungoval od roku 1891, v roku 1905 ho zatvorili na príkaz podžupana Bratislavskej stolice, lebo stál v blízkosti kostola sv. Mikuláša,“ opísala Ragačová.

Po oba dni trvania výstavy archív pripravil aj sprievodný program, na piatok k vernisáži ukážky dobového tanca, tvorivé dielne pre dospelých so zdobením perníkových srdiečok, skladaním puzzle z archívnych dokumentov. Na sobotu potom o 14.00 h prednášku O čom sa doma nehovorilo…

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM