Júlia Vargová Rôzne

Trnava má jednu z najväčších kostníc na Slovensku: Je prístupná verejnosti

Unikátnu pamiatku, ktorá sa nachádza pri Bazilike sv. Mikuláša, si možno pozrieť aj so sprievodcom. Láka turistov zo širokého okolia.

Ilustračný obrázok k článku Trnava má jednu z najväčších kostníc na Slovensku: Je prístupná verejnosti
Zdroj: TASR

Archeológovia objavili v roku 2008 v Trnave karner, ktorý patrí medzi najväčšie na Slovensku. Informovalo o tom Turistické informačné centrum – Región Trnava.

Karner je situovaný na juhovýchodnej strane baziliky. Ide o dvojpodlažnú rotundu s vnútorným polomerom 6,6 metra a hĺbkou približne šesť metrov. Jej podzemie slúžilo ako kostnica a nadzemná časť ako kostolík.

Priblížiť obdobie vzniku stavby pomohla analýza kostí, ktorú vykonalo špecializované laboratórium Sliezskej technickej univerzity v poľskom meste Gliwice. Odborníci zistili, že ľudské kosti uložené v kostnici pochádzajú z rokov 1150 až 1280. Väčšinu z nich premiestnili na cintorín, časť zostala vystavená na mieste.

„Trnavská kostnica je raritou v rámci Slovenska, keďže patrí medzi najväčšie. Ide o najstaršiu sakrálnu stavbu v meste a v súčasnosti ju chráni drevené krytie. Hoci si mnohí myslia, že nie je otvorená pre verejnosť, opak je pravdou. Karner možno navštíviť so sprievodcom, ktorý poskytne informácie o jeho histórii a archeologických vykopávkach,“ uviedla riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu Trnava Tourism Michaela Potočárová.

Ako pokračovala, prehliadku so sprievodcom si možno rezervovať v Turistickom informačnom centre, ktoré je otvorené sedem dní v týždni.

Budovanie cintorínskych stavieb pri farských kostoloch pochádza z 12. storočia z Dolného Rakúska a na slovenské územie prenikalo pravdepodobne s postupujúcou nemeckou kolonizáciou. Archeológovia predpokladajú, že kostnica v Trnave vznikla v 13. storočí.

Karnery slúžili na uloženie ľudských kostí zo starších hrobov, ktoré sa pri ďalšom pochovávaní narušili. Zvyčajne bývajú zasvätené sv. Michalovi Archanjelovi, svätcovi pomáhajúcemu dušiam na ceste na posledný súd.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM