han Rôzne

Trnava má kryty civilnej ochrany pre DESATINU obyvateľov: Kde ich nájdeme a KOĽKO ich je?

Vojna na Ukrajine trvá už niekoľko dní a strach z možného útoku majú aj Slováci. Ako to je s krytmi civilnej ochrany v Trnave?

Ilustračný obrázok k článku Trnava má kryty civilnej ochrany pre DESATINU obyvateľov: Kde ich nájdeme a KOĽKO ich je?
Zdroj: TASR/Erika Ďurčová

Na aktuálnu situáciu zareagovala trnavská radnica. „Situácia na Ukrajine vzbudzuje obavy aj v susedných štátoch a Slovensko nie je výnimkou. Obavy sú pochopiteľné, panika však nie je na mieste. Slovenská republika je členom NATO a jej bezpečnosť nie je ohrozená,“ informuje mesto na svojom webe.

Mesto sa zameralo na dva najčastejšie otázky, s ktorými sa na nich obracajú obyvatelia Trnavy.

Jódové tablety

„Jódová profylaxia sa v pravidelných intervaloch vydáva občanom Trnavy z dôvodu blízkosti jadrovej elektrárne v Jaslovských Bohuniciach. Dodanie profylaktík má na starosti Okresný úrad v Trnave. Naposledy tak bolo v roku 2017, distribúcia nových jódových tabliet je naplánovaná na toto leto. Mesto už nahlásilo potrebné počty a o konkrétnom termíne budeme včas informovať,“ píše sa na oficiálnej stránke mesta.

„Mnohí občania sa informujú ohľadne dostupnosti jódových tabliet v súvislosti s vojnovým konfliktom na Ukrajine. Upozorňujeme verejnosť, že podľa informácií Ministerstva zdravotníctva SR je preventívne užívanie jódových tabliet nežiaduce až zdraviu škodlivé. Neužívajte ich preto samovoľne, o ich potrebe by boli obyvatelia informovaní prostredníctvom systému varovania obyvateľstva,“ vyzývajú na www.trnava.sk.

Kryty civilnej ochrany

Vedenie mesta sa pozastavilo aj pri krytoch civilnej ochrany (CO) . Vo vlastníctve ich má dvadsaťdva. „Sú to odolné a plynotesné úkryty, ktoré sa nachádzajú pod niektorými bytovými domami a sú určené pre ich obyvateľov. Ďalších sedem krytov je vybudovaných pod školami v meste, ďalšie vlastnia rôzne firmy, závody a strategické podniky,“ uvádza sa na stránke mesta.

Spolu s úkrytmi na školách a v súkromnom vlastníctve je celková kapacita krytov CO v Trnave 6 120 miest.

Pre drvivú väčšinu ľudí by ako úkryt v prípade ohrozenia na nevyhnutný čas slúžili tzv. JÚBS, teda jednoduché úkryty budované svojpomocne – pivnice, podzemné garáže, suterény a podobne.

Čo robiť?

Ako píše „radnica“, evidencia úkrytov CO je vedená v Pláne ukrytia, ktorý je súčasťou dokumentácie Plánu ochrany obyvateľstva mesta Trnava. Aktualizované súhrnné údaje z uvedených plánov sa predkladajú odboru krízového riadenia Okresného úradu Trnava, ktorý ich zapracováva do dokumentácie na úrovni okresu.

„Ak by došlo ku krízovej situácii, nastala by predovšetkým evakuácia obyvateľov v súlade s pokynmi zodpovedných orgánov. Tento scenár však nie je aktuálny, Slovensko je stále bezpečnou krajinou a samospráva prosí obyvateľov, aby zachovali rozvahu a pokoj,“ reaguje mesto Trnava.

Zmierniť strach a neistotu pomáha aj informovanosť – konkrétne návody, ako postupovať v rôznych rizikových situáciách, nájdete v dokumente Čo by mal vedieť každý v prípade ohrozenia a v informáciách vyplývajúcich zo zákona o civilnej ochrane obyvateľstva, ktoré sú zverejnené na webstránke mesta trnava.sk

Zoznam krytov civilnej ochrany vo vlastníctve mesta:

A. Sládkoviča 5

F. Veselovského 2

Hospodárska 6

Hospodárska 15

Hospodárska 21

Hospodárska 24

Hospodárska 27

Ľ. Podjavorinskej 24

Ľ. Podjavorinskej 25

Slovanská 1

Slovanská 13

Slovanská 16

Slovanská 19

Študentská 17

Študentská 20

Študentská 26

Študentská 27

Študentská 53

Zelenečská 61

Zelenečská 67

Zelenečská 81

Zelenečská 91


FOTO: ilustračné

Ďalšie aktuálne a zaujímavé správy z domova a zo sveta nájdete aj na našej stránke Dnes24 a Facebooku.

Ďalšie aktuálne témy

Zdroj: trnava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM