Rôzne

Trnava má už 600 rokov kráľovskú výsadu varenia piva: Oslávi ju "Trnavským oným"

Tradičný pochod Trnavská 13 sa v tomto roku ponesie v znamení pripomienky 600. výročia udelenia kráľovskej výsady mestu Trnava variť a predávať pivo.

Ilustračný obrázok k článku Trnava má už 600 rokov kráľovskú výsadu varenia piva: Oslávi ju "Trnavským oným"
10
Galéria
Zdroj: TASR

V sobotu 15. júna na jej 22. ročníku čaká pivných pútnikov okrem obligátnych zastávok s ochutnávkou rôznych druhov pív aj novinka – vlastné pivo s náležitým názvom Trnavské oné.

„Trnava bola jedným z najznámejších miest v hornom Uhorsku, kde sa varilo a predávalo pivo. Trnavské oné, ktoré vzniklo na oslavu výročia, je polotmavý ležiak, vyrobil ho pre nás piešťanský pivovar Žiwell. Deň pred akciou ho dáme do sudov,“ uviedol predseda organizátorského občianskeho združenia (OZ) Trnavská 13 Radoslav Filo. Názov Trnavské oné, vychádzajúci z miestneho nárečia a obsahujúci pomenovanie všetkého, bol víťazom spomedzi asi štyroch desiatok návrhov verejnosti.

Pre účastníkov, ktorí každoročne prichádzajú zo Slovenska, Čiech i ďalších krajín, má v ročníku 2019 OZ pripravené jednotné tričká pivovarníckej tmavozelenej farby, ktoré sú povinnou výbavou.

K 600-ročnici chce organizátor oceniť špeciálnou cenou jedného majiteľa kompletnej zbierky tričiek. „Trofej pre najväčšieho patriota Trnavskej 13 je ručne vyrobená. Veď sa odovzdáva len raz za 600 rokov,“ dodal Filo.

Do aktuálneho ročníka podujatia sa zapojilo trinásť reštaurácií a štyri bonusové miesta. Návštevníci dostanú pri registrácii pindexy – pivné pasy a spolu určujú kvalitu piva, pivoprostredie, obsluhu v reštaurácii a poradie podľa mobilnej aplikácie. K dispozícii bude aj tlačená mapa, jej onlinová verzia s popismi podnikov v modernej grafike. Popri presúvaní na jednotlivé miesta majú účastníci možnosť spoznať Trnavu, väčšina zastávok je v historickom centre mesta.

Foto: ilustračné

Pozrite si fotografie z predchádzajúcich ročníkov Trnavskej 13 v galérii.

Trnavská 13
10
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM