Lucia Lauková Správy

Trnava má vyše 700 nájomných a sociálnych bytov: Voľných je len pár

Jednou z možností bývania v Trnave sú aj nájomné mestské byty. Oproti minulému roku sa niekoľko bytov uvoľnilo.

Ilustračný obrázok k článku Trnava má vyše 700 nájomných a sociálnych bytov: Voľných je len pár
Foto: Monika Hanigovská

Počet mestských nájomných a sociálnych bytov v Trnave sa za posledné roky nezmenil. Výstavba nových bytov je zatiaľ viac v rukách súkromných investorov ako mesta.

Mesto ponúka celkovo 702 bytov, z je toho 330 nájomných, 311 sociálnych bytov a 61 ostatných bytov.

Ako vysvetľuje radnica, ostatné byty sú neodpredané byty v rôznych lokalitách mesta súčasným nájomcom. „Uvoľnené byty sa odpredávajú vo verejnej obchodnej súťaži resp. je možné byt prideliť. U týchto bytov dochádza tiež k prechodu nájmu bytu, realizujú sa výmeny bytov medzi oprávnenými nájomcami a k predĺženiu, alebo obnoveniu nájomnej zmluvy. Oprávnení nájomcovia môžu tiež požiadať o spoločný nájom bytu, alebo podnájom,“ uvádza trnavská radnica na svojom webe.

Takmer všetky obsadené

K 1. februáru bolo voľných 14 bytov, z toho 7 nájomných a 7 sociálnych. Zoznam žiadateľov o nájomné byty uverejňuje mesto priebežne na svojej stránke v sekcii Úradné oznamy.

Nájomné byty

Mestské nájomné byty boli postavené pred rokom 1989. Na ulici J. G. Tajovského 20 a 21 je spolu 88 nájomných bytov, z toho 64 jednoizbových, 16 dvojizbových a 8 trojizbových. Na Veternej ulici 18 C-F je 60 bytov, všetky sú jednoizbové. Na Františkánskej 3 má mesto 20 nájomných bytov, z toho 2 jednoizbové, 10 dvojizbových a 8 trojizbových. Na Coburgovej ulici 60 A-C nájdeme 24 nájomných bytov, z toho 15 jednoizbových a 9 dvojizbových.

Pre zamestnancov PCA Slovakia s.r.o. je vyčlenených 40 nájomných bytov na Františkánskej ulici 24 a ďalších 98 bytov je na ulici V. Clementisa 72 – 83.

Ponuka nájomných bytov by sa však mohla po rokoch rozšíriť. Na rok 2020 ráta rozpočet mesta s položkou na projekt k výstavbe bytového domou. Nájomné byty by chcela radnica postaviť na Tamaškovičovej ulici. Na projekt vyčlenilo mesto 40-tisíc eur.

Sociálne byty

Pre dôchodcov sú určené byty na ulici V. Clementisa 51, kde je spolu 194 bytov, väčšina sú jednoizbové byty. Ostatné sú garsónky. Ďalšie sociálne byty sú na Coburgovej ulici 60,62,64,68,70 a 78, ďalej na Malženickej ceste, Rybníkovej 8 a na Námestí sv. Mikuláša 4. Ubytovňa Coburgova 27 ponúka 33 buniek.

Sledujte nás aj na Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z domova i zo sveta.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM