Aktualizované BTW Správy Samospráva

Trnava opäť lídrom! Ako prvé mesto na Slovensku testujeme ľudí bez domova na koronavírus, GALÉRIA

Okrem ľudí bez domova radnica preventívne otestovala mestských policajtov a zamestnancov zariadenia pre seniorov.

Ilustračný obrázok k článku Trnava opäť lídrom!  Ako prvé mesto na Slovensku testujeme ľudí bez domova na koronavírus, GALÉRIA
Zdroj: facebook.com/Peter Bročka

Preventívne terénne testovanie ľudí bez domova na koronavírus ako prvé mesto na Slovensku spustila v piatok Trnava. Testovanie bolo vykonané v spolupráci s Hasičským záchranným zborom a Regionálnym úradom verejného zdravotníctva. Informoval o tom trnavský primátor Peter Bročka na sociálnej sieti.

Testovací tím zostavený z príslušníkov hasičského zboru a terénnej pracovníčky v spolupráci s RÚVZ v Trnave v prvý deň odobral 35 vzoriek v piatich lokalitách, čo predstavuje približne desať percent populácie bezdomovcov v Trnave.

Akciu v rámci kontroly absolvoval primátor Bročka spolu s okresným riaditeľom HaZZ Takácsom.

„Prvé testovanie ľudí bez domova malo negatívne výsledky, čo je dobrá správa. Počas budúceho týždňa budeme pokračovať,“ s úľavou zhrnul primátor prvé výsledky.

Testovanie zamestnancov DSS

Radnica otestovala aj pracovníkov v Zariadení pre seniorov na ul. T. Vansovej. Išlo o preventívne testovanie pracovníkov, ktorí sa nepretržite starajú o najstarších Trnavčanov. Z pohľadu ochorenia COVID-19 ide o najohrozenejšiu vekovú skupinu.

Veľká úľava, najmä po tragických skúsenostiach v podobných zariadeniach v Pezinku a Martine, prišla po výsledkoch. „V našom Zariadení pre seniorov na T. Vansovej sú všetci zamestnanci po štvrtkovom testovaní NEGATÍVNI,“ informoval primátor.

V Zariadení pre seniorov na Ulici Terézie Vansovej a zariadeniach opatrovateľskej služby na Hospodárskej a Coburgovej ulici platí od 6. marca 2020 zákaz návštev a sprísnený hygienický režim. Klienti sú chránení pred potenciálnym rizikom pri kontakte s verejnosťou, stýkajú sa len s personálom za sprísnených hygienických pravidiel.

Testovanie Mestskej polície

Radnica otestovala koncom týždňa aj príslušníkov Mestskej polície.

„Musíme urobiť maximum aby sme zamestnancov v teréne nie len chránili, ale mali v rámci možností kontrolu aj nad ich zdravotným stavom. Je to zároveň ochrana verejnosti, nakoľko denne prichádzajú do kontaktu s veľkým počtom ľudí,“ vysvetlil Bročka.

Výsledky testovania ukázali, že nikto zo zamestnancov Mestskej polície nie je nakazený novým koronavírusom. Okrem samozrejmých hygienických opatrení mestská polícia obmedzila kontakt s verejnosťou v centrále na Trhovej 2 a odložila predvolania občanov na neskoršie obdobie podľa vývinu situácie.

Ďalšie prvenstvo

Trnava má týmto ako prvé krajské mesto otestovaných všetkých zamestnancov zariadení sociálnych služieb a mestskej polície na COVID-19. „Sme prvé krajské mesto, ktoré takéto testovanie pre zamestnancov v prvej línii starostlivosti o seniorov zabezpečilo,“ povedal primátor Peter Bročka.

Testy sme robili vo vlastnej réžii, nečakali sme na pomoc od štátu, pretože čas hrá v tejto situácii veľkú rolu. Preventívne opatrenia, ktoré sme podnikli od prvých dní mimoriadnej situácie, sa ukázali byť správne. Zvyšok záleží na zodpovednosti ľudí.

Radnica počas tohto týždňa s terénnym preventívnym testovaním pokračuje, výsledky testovania z utorka 21. apríla budú známe čoskoro. Testovanie sa bude opakovať v týždňových cykloch. O výsledkoch budeme informovať.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM