Kultúra

Trnava ožíva divadlom: Festival až do nedele prinesie 13 predstavení

Výber z najzaujímavejších predstavení profesionálneho nezávislého divadla na Slovensku prinesie od utorka 30. augusta do nedele 4. septembra nový ročník festivalu Fokus Pokus.

Ilustračný obrázok k článku Trnava ožíva divadlom: Festival až do nedele prinesie 13 predstavení
Zdroj: TASR/Lukáš Grinaj

Divákom ponúkne spolu 13 predstavení, diskusie a koncerty v Divadle Jána Palárika (DJP) a v kultúrnom centre Malý Berlín. Informovala o tom marketingová riaditeľka DJP Katarína Čučková.

„Profesionálna nezávislá divadelná scéna na Slovensku je veľmi bohatá a každým rokom sa rozširuje. Dramaturgia festivalu má vďaka tomu čo na výber a snaží sa neustále rozširovať a podporovať kultúrne a umelecké povedomie. A tiež pomôcť trvalej udržateľnosti myšlienky divadla – slobodného a neustále vedúceho dialóg s divákom,“ uviedol riaditeľ a dramaturg festivalu Mário Drgoňa. Podporuje to podľa neho aj fakt, že po väčšine predstavení budú mať diváci možnosť diskutovať s ich tvorcami.

Zaujímavý program

Festival otvorí predstavenie domáceho Divadla Jána Palárika Monológy a dialógy v réžii Andreja Kalinku. Ako upozornil Drgoňa, v tomto prípade ide o koprodukciu zriaďovaného a nezriaďovaného, teda nezávislého divadla. V programe sú okrem iných Divadlo Petra Mankoveckého s inscenáciou Prevádzači alebo zoskupenie Uhol92 so svojím predstavením Ponížení a krvilační, plným živej hudby a hodnotných choreografií. Zoskupenie Jedným dychom predstaví autorskú pohybovú stereodrámu skúmajúcu ľudskú Krehkosť.

Prečítajte si tiež

S koncertami

„Fokus Pokus pozýva spoznať aj nové či menej známe tváre tejto scény s často netradičnými a inšpiratívnymi inscenáciami,“ uviedol Drgoňa. Napríklad Divadlo ŠEM s inscenáciou Lesom alebo Dočasný kolektív, ktorý sa na festivale objavil aj minulý rok, s predstavením Up Yours! či Nové divadlo z Nitry s inscenáciou Zlodejka kníh, na motívy svetoznámeho bestselleru.

Okrem divadla a diskusií nebudú chýbať na festivale ani koncerty. „Návštevníci sa môžu tešiť na FVLCRVM, držiteľa Radio_Head Awards, predstaví sa Martin Geišberg a koncertnú sériu ukončí český dynamický producent, hudobník a interpret Ventolin,“ informovala Čučková. Vo dvore DJP bude počas festivalu širokej verejnosti prístupná chill out zóna a meeting point. V spolupráci s literarnyklub.sk sa na tomto mieste uskutoční niekoľko diskusií s autormi súčasnej slovenskej beletrie, ktorých diela majú presahy do divadla.

Hlavným partnerom festivalu je Fond na podporu umenia, finančne podujatie podporili tiež Fond LITA a Nadácia SPP. Festival organizuje občianske združenie Viac Kultúry. Spoluorganizátorom je Divadlo Jána Palárika.

Kompletný program predstavení nájdete po kliknutí na TENTO odkaz.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie aktuálne témy

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM