Monika Hanigovská Rôzne

Trnava príkladom: Prvé slovenské mesto, ktoré sa pokúsi projektom znížiť oxid uhličitý

Malý Rím sa ako jediné slovenské mesto zapája do projektu Intensify. Do akčného plánu sa prihlásilo niekoľko organizácií sídliacich v Trnave.

Ilustračný obrázok k článku Trnava príkladom: Prvé slovenské mesto, ktoré sa pokúsi projektom znížiť oxid uhličitý
Zdroj: TASR

Trnava sa zapája do projektu s názvom Intensify – Zníženie emisií oxidu uhličitého prostredníctvom intenzívneho angažovania spoločnosti.

Mesto sa tak pridalo k Portugalsku, Španielsku, Nemecku, Írsku, Taliansku, Anglicku a Chorvátsku. Projekt je navrhnutý na niekoľko rokov.

Trnava sa ako jediné slovenské mesto zapísalo do mapy tamojšieho európskeho projektu. Priezrieť si ju môžete aj TU.

Chce zapojiť čo najviac organizácií aj verejnosť

„Projekt, ktorý potrvá do 31. mája 2023, má priniesť možnosti zníženia emisií oxidu uhličitého nielen prostredníctvom konkrétnych opatrení v kompetenciách samospráv, ale aj zapojením firiem poskytujúcich energetické a dopravné služby, environmentálnych organizácií, občianskych združení a širokej verejnosti,“ informuje mesto Trnava.

V rámci tamojšieho projektu si za spoločný stôl sadli 27. septembra zástupcovia Univerzity sv. Cyrila a Metoda, STEFE, ESM-YZAMER, Veolia Energia Slovensko, Arriva Trnava a Mesta Trnavy a navrhli témy a oblasti, „ktoré by mali byť do tvorby akčného plánu zahrnuté, ako napríklad osveta na školách, vybudovanie nového lesoparku, výstavba automatického parkovacieho domu pre bicykle a podpora cyklistickej dopravy budovaním cyklistických chodníkov, budovanie obnoviteľných zdrojov energie na strechách budov,“ stojí ďalej v správe mesta.

Chcú vytlačiť fosílnu dopravu z mesta

„Najväčší vplyv na rast emisií CO2 má osobná doprava, nasledujú elektrina, plyn, teplo. Preto je dôležité postupne vytlačiť fosílnu dopravu z mesta, okrem iného aj podporou elektromobility a budovaním nabíjacích staníc. Spotrebu elektriny na majetku mesta by sme napríklad mohli znížiť o 25 percent rekonštrukciou verejného osvetlenia,“ informoval koordinátor odborných aktivít a odborný expert projektu Intensify Matúš Škvarka z odboru územného rozvoja a koncepcií mestského úradu.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Trnavy a okolia

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM