Samospráva

Trnava sa môže radovať: Získala titul Európske mesto stromov 2017!

Naše mesto sa môže tešiť. Európska arboristická rada (EAC) Trnave udelila titul Európske mesto stromov 2017.

Ilustračný obrázok k článku Trnava sa môže radovať: Získala titul Európske mesto stromov 2017!
Foto: Monika Hanigovská / Zdroj: Dnes24.sk

Za riešenie problému s nedostatkom prírodného zázemia intenzívnou výsadbou stromov priamo v mestskom prostredí a starostlivosť o zeleň udelila Európska arboristická rada mestu Trnava titul Európske mesto stromov 2017. Predchád­zajúcimi ocenenými mestami boli poľský Krakov, estónsky Talin, nemecký Frankfurt nad Mohanom, poľský Krakov, holandský Amsterdam, fínske mesto Turku, Praha, švédske Malmö, taliansky Turín a španielska Valencia. Slávnostné odovzdanie ocenenia sa uskutoční dnes o 11.00 h v Sade Antona Bernoláka.

Prínos porovnateľný s malým lesom

Trnava sa dlhodobo snaží rozširovať plochy zelene v meste. Vzhľadom na obmedzené priestorové možnosti sa v poslednom období sústreďuje najmä na zahusťovanie existujúcej zelene a hľadanie voľných miest na vysadenie nových stromov vhodných pre podmienky v konkrétnych lokalitách. Cieľom je zlepšenie životného prostredia a zmiernenie dopadu zmeny klímy. Intenzita výsadby v posledných rokoch nemá obdobu v histórii novodobej samosprávy. V roku 2014 pribudlo v meste 815 stromov, v roku 2015 to bolo až 1194 stromov, v roku 2016 samospráva vysadila ďalších 492 stromov a počas tejto jari 187. Dovedna takmer 2700 stromov a ich prínos pre klímu a občanov mesta je porovnateľný s malým lesom. Informoval o tom hovorca Trnavy Pavol Tomašovič.

K prioritám samosprávy patrí aj starostlivosť o jestvujúcu zeleň. Stromy v centrálnej mestskej zóne a mestských parkoch sú označené evidenčnými štítkami a vyhodnotené z hľadiska stupňa poškodenia, sadovníckej hodnoty, potreby ošetrenia a perspektívy. „Každoročne sa plánuje a zabezpečuje prostredníctvom odborných záhradníckych firiem a certifikovaných alebo akreditovaných arboristov starostlivosť o dospelé stromy a výchovný rez mladých stromov. Nepopulárne, ale nevyhnutné výruby súvisiace napríklad s investičnými aktivitami chce mestská samospráva v budúcnosti nahradiť presádzaním stromov na iné miesto s pomocou presadzovacieho stroja,“ dodal hovorca.

Chystajú sa ďalšie aktivity

Najnovšiu relaxačnú zónu so stromami a trvalkovou výsadbou – Parčík Bela IV. vybudovala samospráva pri mestskom opevnení. Chystajú sa ďalšie aktivity v oblasti zveľaďovania zelene. Napríklad, v centre mesta to bude už čoskoro revitalizácia jestvujúceho parčíka v rámci rekonštrukcie Námestia SNP.

Európska arboristická rada (EAC) bola založená v roku 1992. K jej cieľom patrí podnecovanie výsadby aj starostlivosti o stromy a ďalšiu zeleň. V centre jej záujmu sú európske mestá a ich stromy, parky a záhrady, ktoré chce v zdraví zachovať aj pre budúcnosť.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Trnavy a okolia

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM