Dominika Handzušová Rôzne

Trnava zachováva tradície: Žiaci nosia učiteľkám klasické kytičky

Určite si aj vy spomínate na svoje prvé dni v škole. Ako vás mama vyštafírovala, vyčesala, poslednýkrát poučila a do ruky vložila kvetinku. Kedysi boli klasikou karafiáty a gerbery. Tradície sa, zdá sa, veľmi nezmenili.

Ilustračný obrázok k článku Trnava zachováva tradície: Žiaci nosia učiteľkám klasické kytičky
Zdroj: TASR

Kvety v celofáne zapratali postupne celé umývadlo. Pani učiteľka si ich potom niesla domov v náruči tak, že cez ne sotva videla pod nohy. Boli sme sa opýtať v kvetinárstvach, či deti a ich rodičia v Trnave zachovávajú túto voňavú tradíciu.

Hitom ruže

Predajňa Kvety Hadzimová na P. Pazmáňa má pre začiatok i koniec školského roka priam ideálnu polohu. Domček učupený pri Študentskej ulici má totiž blízko hneď dve stredné školy, gymnázium a základnú školu. Kytice tu dostať vlastne rovno cestou do školy. Zdá sa, že pretlak stredných škôl znamená i mierny odklon od zunovaných tradícií.

Na otázku na gerbery a karafiáty, tie najklasickejšie kvetiny pre začiatok školského roka, totiž predavačka zamyslene krúti hlavou. „Gerbery áno, ale najviac išli teraz ruže,“ prezradí. Cena kvetín sa pritom pohybuje zväčša do troch eur: „Brali si samotné ruže po 2,20 €, alebo zabalené 3,30 €. Predali sme aj niekoľko väčších kytíc v hodnote okolo desať eur, ale naozaj veľa šlo tých ruží.“

Smiať sa im chce až na konci

V menšom kvetinárstve v pasáži pri Wetzlerovom dome stavili na klasiku. „Jednoducho prizdobená gerberka, to stačí, je len začiatok školského roka,“ vysvetľuje pani predavačka v kvetinárstve Daisy. „Na konci roka už bývajú kytice väčšie a drahšie, žiaci už svoje učiteľky lepšie poznajú a obľúbili si ich. Starší chcú už aj trochu zavtipkovať, pridávame im stuhy "Spomíname“ alebo „Posledné zbohom“ a podobné," smeje sa kvetinárka.

Hitom pre začiatok školského roka aj podľa nej ostáva jednoduchosť. „Tieto malé jednoduché kytičky mám po 3,50 €,“ ukazuje na klasiku s oranžovou gerberou. Trnavčania sa teda tradíc konzervatívne držia. Kvety do väčších kytíc a vtipné narážky si budú musieť počkať na ďalšie leto.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM