Správy

Trnavčania, máte sa na čo tešiť: Na jar mesto zaplaví REKORDNÉ množstvo kvetov

Blížia sa Vianoce, no mesto už myslí na jar. Trnavu zaplavia pestrofarebné kvety.

Ilustračný obrázok k článku Trnavčania, máte sa na čo tešiť: Na jar mesto zaplaví REKORDNÉ množstvo kvetov
Zdroj: Martin Hesko , Mesto Trnava

Budúcoročná jar bude v Trnave plná pestrofarebných kvetov. „V záhonoch pod zemou už čaká na svoju chvíľu slávy množstvo jarných kvetov, predovšetkým narcisy, tulipány a okrasné cesnaky. A bude ich ešte oveľa viac ako tento rok. Zámerom je pripraviť Trnavčanom a návštevníkom nášho mesta čo najkrajší vstup do prebúdzajúcej sa jari,“ informuje mesto Trnava.

Tisíce kvetov

Časť kvetov vzíde z cibuliek zasadených v uplynulých sezónach. Ďalšie pribudnú z nedávno zasadených cibuliek v záhonoch a mobilných kvetináčoch.

„Niektoré plochy boli vysadené úplne nanovo, iné sa novými cibuľami len dopĺňali. Najviac ich tento rok pribudlo v záhonoch pri Pamätníku generála Štefánika a pri Evanjelickom kostole, Univerzitnom námestí pri budove Trnavskej univerzity alebo pri soche pápeža Jána Pavla II.,“ prezradilo vedenie mesta.

Cieľom nie je podľa radnice len jednoducho skrášliť verejný priestor, ale dosiahnuť pritom čo najkrajší farebný efekt, ktorý sa bude meniť v čase.

Prečítajte si tiež

„Používame zmesi cibuľovín, vďaka ktorým najprv rozkvitnú žlté narcisy. Záhony sa postupne prefarbia cez oranžové na červené tulipány. Tento rok sme ich doplnili kultivarmi, ktoré pomôžu v porovnaní minuloročnou výsadbou vytvoriť ešte plnší a plynulejší prechod farieb,“ povedala pre mestský web Zuzana Ďurišová z referátu správy zelene na Mestskom úrade v Trnave.

Bohatšia prírodná výzdoba

Farby tulipánových zmesí volili citlivo. Celkový efekt doplnia kvety, ktoré veľkosťou a tvarom pripomínajú rozkvitnuté pivonky. Špecialitou budú holandské tulipány s názvom Slovakia. Každoročne ich Holanďania prostredníctvom svojej ambasády mestu venujú dvetisíc kusov. Polovica z nich bude tentoraz skrášľovať Hlavnú ulicu – trnavské korzo.

„Nadchádzajúca jar v Trnave však bude na kvety ešte bohatšia ako doteraz. Ďalšie tisíce kvetov po prvý raz rozkvitnú vo vynovenom Ružovom parku a na novom Zelenom kríčku. Zaujímalo by vás, ako sa tam také veľké množstvo kvetov zmestí? Nebudeme prezrádzať, berte to ako milé jarné prekvapenie, ktoré pre vás nachystalo vaše mesto,“ dodáva mesto Trnava.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie aktuálne témy

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM