Správy

Trnavčania myslia EKOLOGICKY: Vlani odovzdali 4,5 TONY elektroodpadu

Zdá sa, že mobilný zber elektroodpadu sa v Trnave teší obľube. Svedčia o tom aj dáta z uplynulého roka.

Ilustračný obrázok k článku Trnavčania myslia EKOLOGICKY: Vlani odovzdali 4,5 TONY elektroodpadu
Zdroj: TASR/Štefan Puškáš

Trnavčania vlani odovzdali v rámci mobilného zberu elektroodpadu 4,5 tony nepotrebných spotrebičov. Služba ekologického zvozu v meste funguje od roku 2020 a domácnosti na ponuku reagovali od začiatku pozitívne. Informovala o tom Jana Nahálková z Envidom – Združenie výrobcov elektrospotrebičov pre recykláciu.

Zapojilo sa vyše 100 domácností

V odovzdanom množstve zo 111 domácností bolo 41 chladničiek a mrazničiek a 74 rôznych ďalších spotrebičov. V roku 2021 združenie odviezlo z mesta takmer rovnaký objem veľkých a ťažkých spotrebičov najmä zo skupiny bielej techniky, pričom sa zapojilo 81 domácností.

Združenie podľa Nahálkovej chce takto pomáhať občanom, ktorí si nekupujú nové spotrebiče a nemôžu využiť spätný zber cez predajne a zároveň odvoz na zberný dvor je pre nich príliš komplikovaný. „Našou snahou je, aby elektroodpad nekončil na čiernych skládkach a neznečisťoval životné prostredie,“ doplnila.

Čo môžete odovzdať?

Ide podľa nej o unikátnu formu zberu v rámci Európskej únie. Celkovo zozbierali vlani z 3 164 domácností z 11 miest Slovenska 1 240 chladničiek, mrazničiek a iných zariadení na tepelnú výmenu, 2 282 veľkých zariadení, ako sporáky, práčky, umývačky riadu, a 4 516 malých spotrebičov.

Zber prebehol v sobotu 13. mája. Najbližší termín bude v Trnave 10. júna.

„Občania môžu odovzdať nepotrebnú bielu techniku, no televízory a monitory je potrebné zaniesť na zberný dvor,“ upozornila Nahálková. Službu je potrebné objednať najneskôr dva dni pred samotným termínom na stránke zberelektrodo­padu.sk. Cez recykláciu možno podľa nej získať viaceré druhotné suroviny.

„Napríklad z menšej chladničky sa dá získať 17 až 26 kilogramov železa, ktoré sa môže použiť napríklad na výrobu lešenia či nosných trámov na stavebné konštrukcie, šesť kilogramov plastov využiteľných v stavebníctve, ďalej päť kilogramov polyuretánového prachu pridávaného do materiálov používaných pri zatepľovaní budov, 1,7 kilogramu hliníka a okolo kilogramu medi,“ doplnila Nahálková.

Ďalšie aktuálne témy

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM