Správy

Trnavčania o auguste '68 na výstave: Ruské tanky na Hollého aj výpovede pamätníkov

K výstave o auguste '68 v Západoslovenskom múzeu prispeli aj Trnavčania. Návštevníci si môžu prezrieť aj fotografie, ktoré dokumentujú atmosféru najmä v centre mesta.

Ilustračný obrázok k článku Trnavčania o auguste '68 na výstave: Ruské tanky na Hollého aj výpovede pamätníkov
Zdroj: TASR

Fotografie, dobové dokumenty, plagáty či noviny z augusta 1968 si možno v Trnave pozrieť na výstave, ktorú na deň 50. výročia okupácie vojskami Varšavskej zmluvy pripravilo Západoslovenské múzeum (ZsM).

Sami Trnavčania využili možnosť prispieť materiálmi zo súkromných archívov. Momenty, keď sa národ zomkol a prejavil odpor voči invázii, si bude možné pripomenúť do 10. januára 2019.

Kurátorka výstavy Lucia Duchoňová pre TASR uviedla, že ZsM má vo svojom zbierkovom fonde dostatočne bohatý zdroj informácií o auguste 1968, napriek tomu dalo možnosť obyvateľom mesta prispieť. „V apríli sme zverejnili v miestnej tlači výzvu, prihlásili sa viacerí,“ uviedla.

Tak možno vidieť fotografie Petra Košického, ktorý zachytil ruské tanky na Hollého ulici, či fotografie z archívu Františka Maleca.

Prekreslili a kolorovali plagáty

Všetky zábery dokumentujú atmosféru najmä v centre mesta, keď sa rovnako ako po celom Československu okamžite objavili vo výkladoch plagáty i nápisy na múroch. To inšpirovalo tvorcov výstavy a doplnili ju zo záberov ručne prekreslenými a kolorovanými plagátmi, ktoré zavesili medzi výstavné panely. Podľa Duchoňovej všetci Trnavčania, ktorí do múzea so svojimi materiálmi prišli, mali potrebu aj porozprávať vlastné zážitky z dní okupácie.

Momentky na fotografiach

„Okrem bojovej techniky, ktorú fotografovali vtedajší fotografi, možno vidieť aj zábery na reakcie ľudí. Takým je napríklad aj odfotený nápis na Pamätníku osloboditeľov, ktorý stojí v Trnave na svojom mieste dodnes. V auguste 1986 text na ňom sklamaní a rozhorčení ľudia skrátili na Večná sláva hrdinskej… našej vlasti…,“ uviedla kurátorka.

Návštevníci výstavy si môžu prečítať spomienky na okupáciu od Mariána Drobného, Štefana Poláčka či Emílie Martinovičovej či výzvu Mládeže Trnavy, aby obyvatelia nešírili neoverené správy. Vystavené je aj mimoriadne vydanie týždenníka Trnavský hlas k odchodu okupačných vojsk z mesta z 26. augusta.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Trnavy a okolia

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM