han Samospráva

Trnavčania, pripravte sa na ZMENU: Zápis detí do škôl bude v tomto roku po novom!

Zápis prvákov do základných škôl a detí do materských škôl na nasledujúci školský rok sa v Trnave ponesie v znamení zmien.

Ilustračný obrázok k článku Trnavčania, pripravte sa na ZMENU: Zápis detí do škôl bude v tomto roku po novom!
Zdroj: TASR/Milan Kapusta

Mesto prestáva byť na základe rozhodnutia poslancov jedným školským obvodom, deti sa po novom budú zapisovať do školských zariadení podľa svojho bydliska.

Zápisy prvákov budú 7. a 8. apríla a do materských škôl v priebehu mája. Informovala o tom hovorkyňa mesta Veronika Majtánová.

O čo ide?

Mesto Trnava bolo doteraz jedným školským obvodom, čo znamenalo, že dieťa mohlo navštevovať školu, ktorú mu podľa vlastných kritérií vybral rodič. To prinieslo so sebou problémy v podobe zvýšeného záujmu o niektoré školy až nad rámec ich možností a tiež záťaž na dopravu pri rannom dovoze a popoludňajšom odvoze detí. Oba tieto faktory má nové všeobecne záväzné nariadenie (VZN) o školských obvodoch eliminovať v podstatnej miere.

Žiak podľa VZN plní povinnú školskú dochádzku v školskom obvode, v ktorom má trvalý pobyt, ak si jeho zákonný zástupca nevyberie inú školu a riaditeľ vybranej školy ho prijme na plnenie povinnej školskej dochádzky.

„Prihlášku je možné podať prostredníctvom online formulára na stránke školy, papierovou formou v škole alebo elektronickým podaním do elektronickej schránky školy s autorizovaným kvalifikovaným elektronickým podpisom,“ doplnil vedúci odboru školstva, mládeže a športu Michal Špernoga.

Na zápise sa musia zúčastniť aj deti, ktorých zákonní zástupcovia podávajú žiadosť v materskej škole o pokračovaní plnenia povinného predprimárneho vzdelávania.

Toto treba k zápisu

„Musia však mať písomný súhlas príslušného zariadenia poradenstva a prevencie, písomný súhlas všeobecného lekára pre deti a dorast a informovaný súhlas zákonného zástupcu alebo zástupcu zariadenia,“ dodal Špernoga. Nultý ročník a prípravný ročník v základných školách v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Trnavy nie je možné zriadiť v zmysle aktuálne platnej legislatívy.

Zápisy detí do mestských materských škôl sa uskutočnia od 1. do 31. mája. Osobná forma zápisu do materských škôl bude 2. a 3. mája od 6.30 do 14.30 h a 4. a 5. mája od 10.00 do 17.00 h.


FOTO: ilustračné

Ďalšie aktuálne a zaujímavé správy z domova a zo sveta nájdete aj na našej stránke Dnes24 a Facebooku.

Ďalšie aktuálne témy

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM