Monika Hanigovská Rôzne

V Trnave a okolí sa kedysi parádilo: Šat prezrádzal profesiu, svetonázor či vek

Obliekať sa v minulosti bola riadna fuška. Šat súčasne prezrádzal množstvo informácií o jeho nositeľovi. A práve kroje z okolia Trnavy, patria medzi takéto najcennejšie kúsky. Pozrite si VIDEO.

Ilustračný obrázok k článku V Trnave a okolí sa kedysi parádilo: Šat prezrádzal profesiu, svetonázor či vek
Zdroj: youtube

V minulosti patril kroj k výbave každej gazdinky, či malej parádnice. Aj muži mali svoje kúsky. Takéto oblečenie prezrádzalo o majiteľovi viac, ako si možno mnohí z nás doteraz mysleli. „Ľudový kroj býval veľmi estetickým no aj praktickým druhom odevu. Okrem ochrannej funkcie mal aj funkciu znakovú. O svojom nositeľovi prezrádzal odkiaľ pochádza, jeho príslušnosť ku konkrétnemu spoločenstvu, jeho svetonázor, náboženstvo, profesiu, vek, či rodinný stav,“ ohlasuje video z dielne slovakiana.

Pozrite si vo videu krásne zdobený kroj z Trnavy. Do tohto priam detailne prepracovaného diela sa nedalo len tak narýchlo obliecť. Až po prezlečení do trinástich kúskov by vznikol takýto kompletný sviatočný ženský kroj.

Na prelome devätnásteho a dvadsiateho storočia, mal slovenský kroj mnoho variantov a podvariantov. Líšili sa podľa materiálu, farebnosti, množstva a techniky dekoratívnych prvkov.

„Ťažko povedať, ktorý z nich je najkrajší. Kroje z okolia Trnavy patria vďaka svojej vyspelej výšivkárskej technike medzi tie najcennejšie,“ vyzdvihne ďalej prezentácia kroje z okolia Trnavy.

Zatočí sa vám hlava, keď sa na to pozriete

Trnavský kroj je naozaj bohato zdobený. Jeho jednotlivé časti obsahujú rôzne vzory, nášivky, materiály, mašle a ďalšie krásne časti. „Sukňa na našom kroji je ušitá z hodvábneho taftu. Nad dolným okrajom je našitá čipka. Zástera je z čierneho glotu. V hornej časti je všitá do obalka, dookola má dierkovú výšivku a nášivku tvorenú kovovou niťou cez kartón,“ opisuje podrobne video.

Aj živôtik zo zeleného brokátu s veľkým kvetinovým vzorom dokonale lahodí oku. Prepracovaná je aj zadná časť živôtika, kde švíky zakrývajú ozdobu z kovových nití striebornej farby.

Všetko detailne prepracované

Nevšimnúť si krásne zdobené rukávy je nemožné. Tie ukrývajú množstvo náročnej práce. „Tacle, čiže dolné okraje rukáva na rukávcoch sú z bavlneného šifónu. Dolný okraj lemuje paličkovaná pásiková čipka z béžových a bledožltých nití. Výšivka je urobená zo žltého hodvábu. Šitá je podľa počítania nití výšivkou typu hrachovinka. Dopĺňa ju nášivka kovovou niťou cez kartón. Rukávce sú z továrenského plátna. Na rukávoch je našitá tylová časť s výzdobou, nášivka kovovou niťou cez kartón, tentoraz dopĺňa predkreslená výšivka, dierková a plný steh,“ informuje ďalej video.

K oblečeniu patrí aj čepiec vyšitý žlťou perlovou je ušitý z bavlneného tylu a plátna. K čelenke je prišitá vláčková čipka a výšivku dopĺňa nášivka kovovou niťou cez kartón a mašla z bielej kvetovanej stuhy. K čepcu ako si môžeme ďalej všimnúť patria aj stuhy z vytkaným kvetovým vzorom. „Tento trnavský kroj sa skladá z trinástich časti. Ako samo vidíte, vytvoriť takýto zložitý kúsok je skutočné umenie,“ vyzdvihne v závere video trnavský kroj.

Tento konkrétny ženský kroj z Trnavy si môžete prezrieť v našej priloženej videogalerii alebo v Múzeu ľudovej umeleckej výroby – ÚĽUV v Stupave.

Krásne zdobený kroj z Trnavy. Skladá sa z trinástich častí.
1
Galéria

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Trnavy a okolia

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM