Rôzne

Trnavská radnica cesty v horúčavách nepolieva: Musí hospodáriť s vodou

Pre mesto je polievanie ciest v letných horúčavách neefektívne. Trnava ponúka iné možnosti schladenia.

Ilustračný obrázok k článku Trnavská radnica cesty v horúčavách nepolieva: Musí hospodáriť s vodou
Foto: Monika Hanigovská / Zdroj: Dnes24.sk

Trnavčania sa v letných horúčavách môžu v centre mesta schladiť pod vodnými ochladzovačmi, ktoré v tomto roku opäť mesto inštalovalo na Hlavnej ulici.

K dispozícii majú aj štyri pitné fontánky. Vzduch osviežia tiež veľké fontány pred radnicou a pri Kostole sv. Heleny, v širšom centre je obľúbený vodomet pred Trnavskou univerzitou. Od zavlažovania ciest či chodníkov kropiacimi autami mesto upustilo.

Bolo to len krátkodobé riešenie

„Ide o príliš krátkodobé riešenie, ktoré pri rozpálených komunikáciách prináša niekoľkominútové zlepšenie, no rýchle odparenie vody zároveň zvyšuje sparno. Vzhľadom na niekoľkoročné nízke celoročné zrážky v Trnave je potrebné pristupovať i k existujúcim zdrojom vlahy efektívne,“ informoval hovorca radnice Pavol Tomašovič. Aj preto sú, ako dodal, pre samosprávu dôležité opatrenia z hľadiska širšej perspektívy.

Efektívne riešenia formou závlah

„Z tohto dôvodu sme skôr zintenzívnili polievanie mladých stromov a snažíme sa v rámci rekonštrukcií väčších celkov vytvárať dlhodobé a efektívne riešenia formou závlah,“ uviedol. Sparno v rovinatej Trnave znásobuje skutočnosť, že v meste a blízkom okolí sa nenachádzajú ani kopce, ani žiadny väčší vodný tok okrem potoka Trnávka. K dispozícii sú tri kúpaliská, dve z toho v správe mesta.

Podľa Tomašoviča v tropických dňoch zatiaľ nepripravujú mimoriadne predĺženie ich otváracích hodín. Kúpalisko Castiglione na sídlisku Družba má otvorené do 20. hodiny a prírodné kúpalisko v Kamennom mlyne od augusta denne do 19. hodiny. Akvapark súkromnej spoločnosti poskytuje možnosť osvieženia do 21. hodiny.

Situáciu mesto priebežne podľa Tomašoviča monitoruje a vyhodnocujú sa efektívne možnosti pre zmiernenie negatívnych dosahov.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Trnavy a okolia

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM