Monika Hanigovská Rôzne

Trnavská rodáčka zažila úspech na EXPO v Astane: Opísala nám svoje dojmy!

Módnej dizajnérke Gabriele Giotto sa dostalo pocty. Svoju umeleckú tvorbu osobne odprezentovala na svetovej výstave EXPO 2017 v Kazachstane. Opísala nám svoje pocity.

Ilustračný obrázok k článku Trnavská rodáčka zažila úspech na EXPO v Astane: Opísala nám svoje dojmy!
8
Galéria
Zdroj: Gabriela Giotto Fashion

Kazašské mesto Astana je aktuálne dejiskom svetovej výstavy EXPO 2017, kde sa prezentuje v oblasti zelených energií viac ako 120 krajín z celého sveta a súčasne tam nájdeme aj viac ako dve desiatky medzinárodných organizácií.

Na tejto výstave, ktorá sa rozkladá na ploche 174 hektárov, sa dá nájsť aj slovenský pavilón. Svoju tvorbu v ňom osobne odprezentovala aj rodená Trnavčanka Gabriela Horváthová, ktorá je známa ako módna dizajnérka Gabriela Giotto.

Postarala sa aj o šaty

Gabrielinu tvorbu pre EXPO 2017 v Kazachstane si podľa jej slov vyžiadal samotný hlavný architekt pavilónu Slovenskej republiky. „Bola som oslovená hlavným architektom Ing. Jozefom Danákom, ktorý vyhral tender na realizáciu pavilónu Slovenskej republiky. Keďže kľúčovou témou EXPO 2017 je Energia budúcnosti, vybral si ma ako dizajnérku, ktorá tvorí energetizujúce umenie,“ povedala pre náš spravodajský portál samotná módna dizajnérka.

Jej originálny rukopis sa tak ocitol na jedenásťmetrovej dlhej hlavnej stene slovenského pavilónu. To však nie je všetko. „Mojou úlohou bolo tiež vytvoriť šaty s rovnakým pestrofarebným dizajnom, ktoré by obliekli figurínu držiacu špeciálny dáždnik, ktorý dobíjal mobilný telefón (slovenský technický patent),“ doplnila ďalšie zaujímavé informácie.

Zdroj: Gabriela Giotto Fashion

Okrem už spomínaného dizajnu na priečelí vonkajšej steny a šiat na figuríne, mala táto trnavská rodáčka v slovenskom pavilóne nainštalovaný aj malý dizajn showroom. A to s ukážkami jej tvorby. Časť z nej tak odprezentovala aj na dekoratívnych dizajnových vankúšoch, pestrofarebných letných šatkách, či napríklad na ponče.

Zdroj: Gabriela Giotto Fashion

Jej tvorba zaujala

Jej tvorbu si nenechali ujsť domáci Kazachovia, zaujala však aj iných. „Bola som príjemne prekvapená veľkým záujmom najmä ženskej časti návštevníkov. Kazachom sa moje farebné dizajny zjavne páčili, reagovali častým a typickým „očiň krasivaje“ a môžem povedať, že nimi moja tvorba živo rezonovala. Pýtali sa najmä na materiál, cenu, či je to možné kúpiť, chceli si veci vyskúšať, dotýkali sa vankúšikov, šatiek, mnohí sa pred mojím showroomom fotili a samozrejme sa chceli často vyfotiť aj so mnou ako autorkou. Keďže oproti nášmu pavilónu sídlili pavilóny Kataru a Spojených arabských emirátov, nemusím ani zdôrazňovať, že u ich moja tvorba mala asi najväčší úspech, čo ma nesmierne teší, pretože ďalšie EXPO 2020 bude práve v Dubaji,“ povedala jedným dychom dizajnérka.

Zdroj: Gabriela Giotto Fashion

Úžasný zážitok

Gabriela Giotto nám pútavo ďalej porozprávala aj o tom, ako to po jej príchode na tohtoročnom EXPO vyzeralo. „Bol to úžasný zážitok, keďže tam bolo možné stretnúť takpovediac celý svet. Nebolo fyzicky ani časovo možné prezrieť si všetky pavilóny, takže som musela veľmi selektovať a svoju rolu zohralo aj to, či pred daným pavilónom nebol dlhý rad čakajúcich,“ ozrejmila nám.

Celý areál je podľa jej slov veľkolepo navrhnutý, moderne vybudovaný s komplexnou logistikou kancelárií a spoločenských priestorov jednotlivých krajín, infraštruktúrou občerstvenia či prísnymi bezpečnostnými opatreniami.

Slovenský pavilón

Trnavskú rodáčku oslovil aj samotný slovenský pavilón. „Napriek tomu, že nepatrí k tým najväčším, páči sa mi, že je nápaditý a živý. Vie dopriať návštevníkom slobodný pohyb a nezaťažuje ich čítaním množstva textov, ale skôr je interaktívny, bohatý na vizuálne zážitky a pestrosť vystavovaných objektov,“ opísala nám svoje dojmy.

Zdroj: Gabriela Giotto Fashion

Medzinárodná výstava EXPO 2017 bude prebiehať až do 10. septembra a návštevníci si môžu počas tohto celého obdobia prezrieť aj spomínaný slovenský pavilón.

Pozrite si v priloženej fotogalérii tvorbu Gabriely Giotto na EXPO 2017, ale aj čosi viac z tejto svetovej výstavy.

OBRAZOM: Trnavská rodáčka Gabriela Giotto zažila úspech na EXPO v Kazachstane
8
Galéria
Zdroj: Gabriela Giotto Fashion

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Trnavy a okolia

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM