Monika Hanigovská Rôzne

Vykopávky v Trnave priniesli zaujímavosť: V hĺbke 2 metre sa našli stopy opevnenia!

Archeologický výskum v areáli amfiteátru v Trnave priniesol prekvapenie. Zistilo sa totiž, že georadar zmiatlo. Pozrite si tiež, čo sa podarilo objaviť.

Ilustračný obrázok k článku Vykopávky v Trnave priniesli zaujímavosť: V hĺbke 2 metre sa našli stopy opevnenia!
Zdroj: TASR

Okrem vykopávok za Bazilikou sv. Mikuláša sa momentálne v Trnave uskutočňuje archeologický výskum aj v areáli amfiteátru. Predchádzal mu prieskum za pomoci georadaru, ktorý zameral objekt pod povrchom.

Prečítajte si:Pod zemou v mestskom amfiteátri začne hľadanie: Výskum potvrdil pozostatky hradieb

„Vykopávky však priniesli prekvapenie – skutočný nález bol objavený inde. Odchýlka bola pomerne výrazná, georadar totiž zmiatla zasypaná ryha kanalizácie (lokalizoval ju však úplne presne…),“ uviedla trnavská radnica. Tá zároveň dodala, že po odkrytí zeminy v hĺbke dvoch metrov sa našli v troch sondách stopy opevnenia.

Je pritom zaujímavé, že to má iný charakter než ostatné úseky. „Je možné, že táto časť je zvyškom klariského opevnenia. So závermi však treba byť opatrný. Do dvoch týždňov budú sondy dokopané a dodávateľ archeologických prác, Mestský ústav ochrany pamiatok v Bratislave, spracuje správu z archeologického výskumu,“ informovalo mesto.

Prečítajte si: Spojte cyklotúru so zážitkami: 3 zaujímavé trasy v okolí Trnavy

Podstatné bude rozhodnutie Pamiatkového úradu, ako budú jednotlivé úseky prezentované. „Čaro archeologického prieskumu totiž okrem iného spočíva aj v tom, že nikdy neviete, čo vykopete,“ uviedla radnica.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Trnavy a okolia.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM