Rôzne

Trnavská univerzita chcela zbúrať kino Sloboda: Mesto jej to nechce povoliť

Mesto nechce povoliť Trnavskej univerzite asanáciu kina Sloboda. Škola chce priestor na svoju aulu. Budova je svedkom prvého premietania zvukového filmu v meste.

Ilustračný obrázok k článku Trnavská univerzita chcela zbúrať kino Sloboda: Mesto jej to nechce povoliť
Foto: Monika Hanigovská / Zdroj: Dnes24.sk

Poslanci mestského zastupiteľstva v Trnave nechcú Trnavskej univerzite (TU) povoliť zbúranie bývalého kina Sloboda na Rázusovej ulici. Univerzita objekt v centre mesta získala v čase, keď sa etablovala v Trnave a spolu s bývalou poliklinikou – dnes právnickou fakultou dostala aj susediace kino. Budova niekoľko rokov chátrala.

Má byť svedectvom svojej doby

Univerzita chce priestor na svoju aulu. Na mesto sa obrátila s návrhom dohody o možnosti objekt asanovať, uvádza sa v materiáli, ktoré zastupiteľstvo prerokovalo na svojom utorkovom zasadnutí. Zástupca primátora Matej Lančarič voči zámeru namietal. Uviedol, že kino Sloboda (predtým kino Rádio) je svedectvom svojej doby a zachováva pôvodný ráz ulice. Podľa neho TU má iné možnosti, kde by mohla rozšíriť vyučovací proces a postaviť aulu.

„Jedna je priamo pri poliklinike – právnickej fakulte, kde územný plán umožňuje dostavbu objektov pre TU, iná možnosť je zachovať fasádu kina a citlivo budovu dostavať,“ povedal Lančarič. Poukázal aj na stanovisko Krajského pamiatkového úradu (KPÚ) Trnava, v ktorom sa okrem iného píše, že ide o poslednú autenticky zachovanú historickú budovu kina v Trnave z obdobia rozvoja kinematografie. Kino Rádio bolo aj svedkom prvého premietania zvukového filmu v meste.

Podľa pamiatkarov si nevyžaduje asanáciu

Pamiatkari, hoci objekt nepodlieha žiadnemu stupňu pamiatkovej ochrany, ani nie je zapísaný v zozname hmotných nehnuteľných pamätihodností mesta, upozornili, že je súčasťou histórie mesta a svedectvom jeho rozvoja v minulosti. Zástavba Rázusovej ulice sa zachovala až dodnes v historickom stave, zavŕšenom v roku 1934 a funkcionalistická právnická fakulta bola v roku 2002 vyhlásená za národnú kultúrnu pamiatku.

„Na ulici dodnes neexistuje žiadna novostavba, ktorá by narúšala historický charakter jej výrazu,“ konštatoval KPÚ v stanovisku. Podľa neho nie je objekt v stave, ktorý by si vyžadoval asanáciu.

Primátor Peter Bročka v diskusii upozornil, že znenie dohody medzi mestom a TU, ako ju navrhuje univerzita, by jej vystavil bianco šek na asanáciu kina kedykoľvek. Bez toho, aby na to radnica mala dosah. Konštatoval, že TU pri riešení svojho problému chce voliť lacnejší variant. Poslanci nakoniec odsúhlasili návrh, aby mesto pokračovalo v rokovaní s TU.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM