Monika Hanigovská Rôzne

Nárečové slovo, ktoré si ukrojilo najviac sympatií: TOTO je víťaz z Trnavy

Rozhodli ste! Poznáme víťaza trnavského slovníka. Trnavčania takto dohlasovali a vybrali svoje najobľúbenejšie nárečové slovo z Malého Ríma.

Ilustračný obrázok k článku Nárečové slovo, ktoré si ukrojilo najviac sympatií: TOTO je víťaz z Trnavy
5
Galéria
Foto: Monika Hanigovská / Zdroj: Dnes24.sk

Pred nedávnom sme sa pustili do pátrania po najobľúbenejšom nárečovom slove Malého Ríma. Najprv nás v redakcii doslovne zasypali kopce návrhov, potom sme vybrali postupujúcu dvadsaťpäťku slov, ktoré bojovali o vašu priazeň v ankete.

Teraz vám predstavujeme víťaza, ktorý doslovne raketovo vystrelil nahor, preskočil ostaných a percentuálne najčastejšie chytil za srdce hlasujúcich.

Ktoré slovo je teda absolútnym víťazom a stalo sa najobľúbenejším? Je ním slovíčko dze, ktoré v online hlasovaní získalo 40,2 % všetkých hlasov.

Toto slovíčko je obľúbené napríklad aj v šarišskom nárečí. A jeho spisovným ekvivalentom je slovo kde. O jeho obľúbenosti koluje aj trnavský vtip, ktorý rozpráva o tom, ako sa stretne Bratislavčan a Trnavčan. A Bratislavčan sa zvedavo pýta Trnavčana: „Počuj, prečo vy všade hovoríte ,,dz"?“ a Trnavčan hneď na to pohotove odpovie udivene otázkou: „A dze jakože?“

59,80 % si rozdelili zvyšní postupujúci. Do päťky najobľúbenejších sa prebojovali slová ako škvarelina (13.6 %), oné (9 %), drigovica (8.1 %) a ščúleky (5.1 %).

Kompletné hlasovanie dvadsaťpäťky si môžete prezrieť v našej priloženej fotogalérii.

OBRAZOM: Takto ste hlasovali za najobľúbenejšie nárečové slovo z Trnavy
5
Galéria

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Trnavy a okolia

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM