Monika Hanigovská Rôzne

Trnavské súsošie púta pozornosť už z diaľky: Vybrali sme o ňom 10 zaujímavých faktov

Patrí medzi známe výjavy nášho mesta. Súsošie Najsvätejšej Trojice v Trnave púta pozornosť už z diaľky. Vedeli ste o ňom týchto 10 zaujímavých faktov?

Ilustračný obrázok k článku Trnavské súsošie púta pozornosť už z diaľky: Vybrali sme o ňom 10 zaujímavých faktov
26
Galéria
Foto: Monika Hanigovská / Zdroj: Dnes24.sk

V centre nášho mesta, na obľúbenom Trojičnom námestí, stojí Súsošie Najsvätejšej Trojice. To je známe medzi Trnavčanmi aj ako „trojička“. Toto skvostné umelecké dielo zahrňuje viacero sôch, erbov a výjavov. Vedeli ste o ňom však tieto fakty?

1) Dielo vzniklo na základe zmluvy uzavretej v roku 1695 mestskou radou, rektorom univerzity a farárom s trnavským majstrom Jánom Krištofom Kheinom, ktorý ho následne zhotovil.

2) Najväčšie náklady na samotné dielo si medzi sebou podelila univerzita a mesto. Pričom mestská rada sa konkrétne zaviazala dodať potrebný materiál k tejto stavbe. Podľa zachovaných informácií sa podieľal na sponzorstve diela aj biskup Štefan Dolný.

3) Na štvorbokom podstavci môžeme obdivovať detailne spracované sochy štyroch svätcov. Konkrétne sv. Floriána, sv. Agáty, sv. Antona Paduánskeho a sv. Františka Xaverského. V skalnatom hrobe nájdeme ležiacu sochu sv. Rozálie. Tá je patrónkou chorých na mor.

4) Na známom súsoší sa nachádzajú aj kartuše, tie nájdeme po stranách samotného podstavca. Trnavčania tak môžu prechádzať okolo kartuše s Immaculatou a s erbmi Trnavy, Uhorska, či samotného spomínaného biskupa Štefana Dolného.

5) Trojička bola tŕňom v oku niekdajšieho komunistického režimu. Najprv chceli dielo premiestniť do rohu námestia. V decembri 1949 sa však vtedajšie komunistické vedenie rozhodlo, že súsošie natrvalo z námestia odstránia. Dôvodom podla neho mal byť údajne zlý technický stav súsošia.

Foto: Monika Hanigovská / Zdroj: Dnes24.sk

6) Súsošie sa teda v roku 1949 demontovalo a to na viacero samostatných častí. Tie sa následne uložili do Západoslovenského múzea. Samotný známy vrchol s Najsvätejšou Trojicou umiestnili pod bránu Spolku sv. Vojtecha.

7) Udalosti okolo Novembra 1989 sa dotkli aj súsošia. Jeho opätovný návrat bol totiž jednou z hlavných požiadaviek obyvateľov nášho mesta počas Nežnej revolúcie.

8) Súsošie bolo pôvodne otočené čelnou stranou k mestskej veži. Okrem tohto známeho faktu sa však dielo nenachádza ani presne na stanovenom mieste, pretože jeho terajšie umiestnenie je približne dva metre od toho pôvodného.

9) Návrat súsošia nebol jednoduchý. Samotná rekonštrukcia pod rukami sochára Pavla Čambála bola náročná. Dokázalo sa zachovať len štyridsať percent z pôvodných častí.

10) Trojička bola posvätená 21. novembra 1993 od vtedajšieho arcibiskupa Jána Sokola a za prítomnosti veľkého zástupu nielen Trnavčanov, ale aj primátorov družobných miest z Veľkej Británie, Maďarska, Česka, Poľska, či Talianska.

Detailnú krásu Súsošia Najsvätejšej Trojice si môžete pozrieť v našej priloženej galérii.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Trnavy a okolia

Zamerané na dominantu: Fakty, ktoré možno o trojičke ešte nepoznáte
26
Galéria
Foto: Monika Hanigovská / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM