Monika Hanigovská Rôzne

Bar Astória či reštaurácia Hungária: Zaspomínajte si na niekdajšie trnavské podniky

Reštaurácia Hungária, kaviareň Othon i hostince Svatý či Polnitzky. Aj taká bola Trnava na Hlavnej ulici kedysi. Zaspomínajte si spolu s nami.

Ilustračný obrázok k článku Bar Astória či reštaurácia Hungária: Zaspomínajte si na niekdajšie trnavské podniky
5
Galéria
Zdroj: zo zbierky Jozefa Benku

Naše mesto aj v minulosti ponúkalo zábavu, jedlo v reštauráciách, či všakovaké rozptýlenie. Trnavčanom na to stačilo si vykročiť po Hlavnej ulici. Ženy sa tak ocitli napríklad v miestnych kaviarňach, kde si mohli dobre poklebetiť. Muži mohli okúsiť bary, či hostince.

Trnavčania v centre mesta taktiež mierili i do kníhkupectiev či fotoateliérov. Miestnu zábavu a rozptýlenie ponúkali aj výdobytky vtedajšej techniky, kiná. Na tejto ulici by sme našli aj predajcu klobúkov, lekáreň, hotely a aj niekoľko bánk. Toto všetko sa nachádzalo na Hlavnej ulici.

„Stabilné miesto mali v dvadsiatom storočí aj kaviarne, reštaurácie, hotely a hostince. Mnohé mali svoju stálu klientelu, napríklad do kaviarne Othon chodili pravidelne páni z radnice a advokáti na partičky bridžu,“ povedala pre spravodajský portál Trnava 24 Simona Jurčová zo Západoslovenské­ho múzea.

Zdroj: zo zbierky Jozefa Benku

Zbúraný dom

Ľudia chodili za zábavou, či dobrým jedlom aj do budovy, ktorú dnes na Hlavnej ulici už nenájdeme. V minulosti by tam Trnavčania označili prstom niekoľko konzumných zariadení, svoje miesto tam malo aj kino. „Druhý dom od radnice bol v každom období (až kým ho nezbúrali) sídlom minimálne jednej reštaurácie, kaviarne, dokonca tam bol za prvej republiky aj Bar Astória a od tridsiatych rokov až do roku 1965 kino Tatra. Kedysi tam bola niekoľko desaťročí Hermannova kaviareň a potom prevzala tradíciu a dom rodina Parrákovcov – hostinských,“ ozrejmila nám Simona Jurčová.

Trnavčania chodili za zábavou, či dobrým jedlom aj do budovy, ktorú dnes na Hlavnej ulici už nenájdeme. V minulosti by tam Trnavčania označili prstom niekoľko konzumných zariadení, svoje miesto tam malo aj kino.

Na Hlavnej ulici by ste ďalej našli aj hotely i hostince. „Na ulici fungoval hotel a reštaurácia Hungária, potom Royal, neskôr hotel Baxa, o kúsok ďalej hostinec Svatý s letnou záhradou a v závere ulice stál až do druhej polovice dvadsiatych rokov zájazdový hostinec Polnitzky, od roku 1928 na jeho mieste stojí Evanjelický dom,“ doplna nám niekdajší obraz známej ulice Jurčová.

Miesto na Hlavnej ulici mali aj fotoateliéry, kiná, banky, či poisťovne. "Na Hlavnej ulici boli už koncom 19. storočia dva fotoateliéry, v druhom desaťročí 20. storočia dve kiná, budovu tam mala Trnavská banka a Ľudová banka, poisťovňa Carpathia a Roľnícka vzájomná poisťovňa,“ opisuje zaujímavý niekdajší ráz tejto lokality Jurčová.

Prechádzka ako za cisára pána

A ako by vyzeralo také „povyrazenie si“ po Hlavnej ulici v čase cisára pána alebo Masaryka? (okolo roku 1918, pozn.red). „Prechádzajúc od námestia by sme si v kníhkupectve Žigmunda Wintera kúpili Nagyszombali naptár, maďarský kalendár na rok 1918, ktorý by stratil ešte ten rok svoju maďarskú aktuálnosť, v lekárni Oskara Hackera by sme ochutnali pastilky proti kašľu. V kníhkupectve Adolfa Horowitza by sme si kúpili pohľadnicu Trnavy, u Juraja Grunnera klobúk a v Othonke (u Thalmeinera) by sme sa pri káve dozvedeli najnovšie klebety,“ uviedla Jurčová na záver.

Retrozábery z Trnavy: Zaspomínajte si, ako to v centre vyzeralo kedysi
5
Galéria
Zdroj: zo zbierky Jozefa Benku

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Trnavy a okolia

Foto: dobové pohľadnice zo zbierky Jozefa Benku poskytla Simona Jurčová

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM