Monika Hanigovská Rôzne

Trnavskú stavbu ocenili odborníci: Nádvorie si vybojovalo dve sošky

Prestížne ocenenie CE.ZA.AR 2018 si odnieslo trnavské Nádvorie a to hneď v dvoch kategóriách. Pozrite sa, akej pocty sa dostalo tomuto kultúrnemu stánku.

Ilustračný obrázok k článku Trnavskú stavbu ocenili odborníci: Nádvorie si vybojovalo dve sošky
Zdroj: TASR

Slovenská komora architektov vyhlásila 17. ročník prestížneho ocenenia Ceny Slovenskej komory architektov za architektúru CE.ZA.AR 2018. Medzi nominovanými sa ocitla aj trnavská stavba.

„Poslaním Ceny je zvýšiť informovanosť verejnosti o práci architekta v spoločnosti, o význame tejto profesie a o jej vplyve na tvorbu prostredia. Cieľom Ceny je tiež prezentácia a podpora architektonickej tvorby členov Slovenskej komory architektov prostredníctvom prezentácie prihlásených a ocenených diel,“ informuje Slovenská komora architektov.

Ocenenie sa udeľovalo v bratislavskej Starej tržnici. Odborníci vyhlásili víťazov v šiestich kategóriách. Rozdávali sa sošky za Rodinné domy, Bytové domy, Občianske a priemyselné budovy, Obnova a prestavba, Interiér a Exteriér a pribudlo ocenenie „Cena verejnosti“.

Trnavské Nádvorie si odnieslo cenu v kategórii Bytové domy za projekt objekty so zmiešanou funkciou Trnava a Cenu verejnosti za projekt obnovy meštianskych domov, ktoré patria k Nádvoriu.

Očakávali iné ocenenie ale tešia sa

„Možno to bude znieť neskromne, ale ocenenie CE.ZA.AR som osobne očakával v úplne inej kategórii, než ju Nádvorie napokon získalo. V každom prípade je to ocenenie dobrej práce architektov a vkusu majiteľov. Veľmi sa teším aj z toho, že sme získali cenu verejnosti, a že sa z Nádvoria stal priestor, ktorý si Trnavčania zamilovali,“ povedal pre náš spravodajský portál Dušan Vančo, riaditeľ Nádvoria.

Silný zážitok po návšteve vnútro-bloku

Odborná porota takto opísala trnavského víťaza v kategórii Bytové domy. „Návšteva vnútro-bloku v Trnave bola pre porotu silným pozitívnym zážitkom. Jedná sa po všetkých stránkach o veľmi dobre spracovaný súbor budov. Priechodnosť, vnútorné námestie a funkčná rôznorodosť sú základné kvality, ktoré významom presahujú hranice miesta. Celý vnútro-blok sa od okolitého mesta neodčleňuje, ale obohacuje ho o nové služby a verejné priestory. Spracovaním remeselných detailov a použitím materiálov je dielo na vysokej úrovni. Funkčná náplň objektu je rozmanitá, od služieb reštaurácie, pekárne, kultúrnej sály, nájomných administratívnych priestorov až po bývanie. Právevďaka tejto rôznorodosti vznikol jedinečný obytný súbor. Porota sa domnieva, že v oblasti obytných stavieb je tento príklad veľmi cenný, a že jeho ocenenie prispeje k tomu, aby podobný postup nebol v budúcnosti ojedinelý,“ povedal porotca Petr Hájek (architekt, Česká republika).

V Trnave sa držali troch zásad

Obnova meštianskych domov v Trnave získala Cenu verejnosti. „Pri obnove meštianskych domov v centre Trnavy sa architekti držali troch zásad: všetko staré do maximálnej miery zachovať, neustupovať pri funkcionalite priestorov a myslieť na obsahovú náplň, ktorou mal byť živý mestský program. Objekty sú súčasťou komplexnej mestskej štruktúry, ktorú sa investor rozhodol revitalizovať a „vrátiť“ mestu. Pôvodne išlo o prejazdové poschodové domy, v ktorých sa architekti snažili prezentovať všetky dôležité stopy prestavieb,“ takto hodnotí odborná porota trnavského víťaza.

„Mali do činenia s históriou siahajúcou až do 14. storočia. Priestory v podkroví domov sú dnes prepojené a architekti v nich hrdo prezentujú staré drevené trámy. Nové priestory získalo kultúrne centrum Malý Berlín, čím sa nadväzuje na tradíciu bývalej telocvične a tančiarne. Na prízemí je pekáreň so zrekonštruovanou štukovou klenbou z roku 1640. Moderná reštaurácia Akadémia plynie cez tri priestory s rôznou atmosférou. Gotické klenby striedajú barokové trámy a končí sa priznaným betónovým stropom v prístavbe,“ dopĺňajú v správe. Viac o hodnotení Nádvoria TU.

Zdroj: YouTube.com

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Trnavy a okolia

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM