Júlia Vargová Kultúra

Trnavský archív otvorí svoje brány verejnosti: Poznáme program Dňa sv. Floriána

Každoročne 4. mája si hasiči na celom Slovensku pripomínajú sviatok sv. Floriána, patróna hasičov. Inak tomu nebude ani tento rok.

Ilustračný obrázok k článku Trnavský archív otvorí svoje brány verejnosti: Poznáme program Dňa sv. Floriána
16
Galéria
Zdroj: TASR

Štátny archív v Trnave, Mesto Trnava, Dobrovoľný hasičský zbor Trnava – centrum, Okresné riaditeľstvo Hasičského a záchranného zboru v Trnave a Trnavský samosprávny kraj pripravujú spoločné podujatie Deň svätého Floriána v Trnave.

Podujatie pre verejnosť sa bude konať prvý májový piatok, 3. mája.

Na programe je ďakovná svätá omša na počesť 150. výročia vzniku Dobrovoľného hasičského zboru v Trnave, výstava hasičskej techniky aj komentované prehliadky budovy archívu či tvorivé dielne. Podujatie pokračuje aj nasledujúci deň, v sobotu 4. mája, avšak už iba Štátnom archíve v Trnave.

„Podujatie zavŕši oslavy a pripomenutie si 150. výročia vzniku Dobrovoľného hasičského zboru v Trnave, ktoré sa začali 30. novembra 2018,“ informujú organizátori na facebookovom profile akcie.

Sv. Florián býva vyobrazený ako rímsky vojak s prilbou na hlave. Jeho poznávacím znamením je zástava v ľavej ruke a nádoba s vodou, ktorou hasí horiaci dom, v pravej.

Svätec je patrónom hasičov a záchranárov kvôli charakteru a odvahe, vernosti v svoje presvedčenie a nebojácnemu nasadeniu vlastného života na pomoc druhým. Jedny legendy hovoria, že sa stal patrónom hasičov kvôli svojej mučeníckej smrti vo vode, druhé spomínajú záchranu uhliara, ktorý spadol do ohňa. Faktom však ostáva, že bol vojakom narodeným koncom 3. storočia, za vlády rímskeho cisára Diokleciána, v dnešnom Rakúsku. Neskôr dosiahol hodnosť plukovníka pohraničných rímskych légii a bol známy pre svoju odvahu a charakter.

Program podujatia Deň sv. Floriána v Trnave:

Piatok, 3. máj 2019

9:00 Kostol sv. Jakuba (františkánsky)

  • ďakovná svätá omša na počesť 150. výročia vzniku Dobrovoľného hasičského zboru v Trnave (celebruje: brat Filip a kpt. Mgr. Ľuboslav Farkaš, kaplán HaZZ)

9:00 – 13:00 Trojičné námestie

  • výstava hasičskej techniky, moderátor výstavy pplk. Ing. Marián Hruška

10:00 – 17:00 Štefánikova 7 (Štátny archív v Trnave)

  • komentované prehliadky budovy archívu – zrekonštruovaného meštianskeho domu
  • výstava BOHU NA SLÁVU, BLÍŽNEMU NA POMOC. 150 rokov Dobrovoľného hasičského zboru v Trnave
  • tvorivé dielne (nielen) pre deti (skladanie puzzle, ukážky pečatenia voskom, archívno-hasičský kvíz a tajničky, možnosť vyskúšať si pisárske náčinie minulosti: brko, oceľové pierko, písací stroj)
  • súťaž pre deti vo výtvarnom prejave na tému HASIČI BUDÚCNOSTI, ktorá bude po skončení podujatia odbornou komisiou vyhodnotená v jednotlivých vekových kategóriách, oficiálne vyhlásenie výsledkov a odovzdanie cien víťazom sa uskutoční pod záštitou riaditeľa Okresného riaditeľstva HaZZ v Trnave pplk. Mgr. Zoltána Takácsa v máji 2019

Foto: ilustračné

V galérii si môžete pozrieť fotografie Štátneho archívu v Trnave.

Štátny archív v Trnave
16
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM