Júlia Vargová Kultúra Rôzne

Panna Mária s dvomi tvárami: Mestská veža skrýva nejedno prekvapenie

Renesančná pýcha Trnavy je jednoducho jedinečná. Vo veži nikdy nestrašilo, no obýval ju mestský hlásnik s rodinou.

Ilustračný obrázok k článku Panna Mária s dvomi tvárami: Mestská veža skrýva nejedno prekvapenie
22
Galéria
Foto: Júlia Vargová

História veže sa začala písať v roku 1574, keď sa mestský murársky majster pred richtárom zaviazal, že postaví túto nádhernú pamiatku. Počas svojej existencie prišla veža už dvakrát o strechu. Stalo sa tak pri veľkých požiaroch.

Na vrchu veže sa pôvodne týčil mesiac s hviezdou. Tento symbol však časom nahradila socha Panny Márie. Po niekoľkých rokoch sa však pričinil ďalší živel a sochu strhol víchor. A tak sa na vrch veže dostala nová, pozlátená medená socha Immaculaty. Tá tam stojí do dnes. Zdola socha vyzerá nenápadne, no v skutočnosti je v životnej veľkosti. Mešťania mali obavy, aby Panna Mária nebdela len nad tou stranou mesta, na ktorú bude natočená, a tak nechali soche spraviť dve tváre.

V roku 1729 umiestnili na piate poschodie hodinový stroj z dielne Franza Langera. O stroj sa už niekoľko generácií stará rodina Nemčekovcov. Je zaujímavý nielen tým, že odbíja aj štvrťhodiny. No jeho zvláštnosťou je, že poháňa až päť ciferníkov. Bežne takéto stroje poháňajú jeden až štyri. Trnavská veža má však okrem číselníkov na každej strane aj piaty, o niečo nižšie, otočený k hlavnému námestiu. Na jej priečelí sú ešte jedny hodiny, avšak slnečné.

Jedna z najvýznamnejších renesančných pamiatok mesta má výšku 57 metrov. Vyhliadka sa nachádza asi v tridsiatich metroch. V tejto výške je jedna obytná miestnosť. V nej býval mestský hlásnik aj s rodinou. Ten mal za úlohu zo svojho „balkóna“ oznamovať obyvateľom mesta hroziace nebezpečenstvo.

Požiare, búrky, či v dávnych časoch aj útoky nepriateľských vojsk. Keď hlásnik dostal informáciu o požiari, z veže mohol oznámiť všetkým dobrovoľným hasičom naraz, že horí. Pôvodne na komunikáciu pri požiari využívali čierne platne na rohoch veže. Na jednu zo štyroch platní vždy zavesili kahanec podľa toho, na ktorej strane Trnavy horelo.

Návštevníkom sa po prekonaní takmer stopäťdesiatich schodov naskytne jedinečný pohľad nielen na mesto, ale i na Trnavskú rovinu, či Malé Karpaty. Veža je od 1. októbra do 30. apríla otvorená denne od 11:00 do 17:00. Vstup na vežu je počas zimnej sezóny každú celú hodinu. Od 1. mája do 30. septembra je otvorená od 10:00 do 18:00. V lete je posledný možný vstup o 17:30.

Mestská veža
22
Galéria
Foto: Dominika Handzušová
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM