Samospráva

TTSK riešil pohotovostné služby: Aj po zmene zákona zostávajú na rovnakých miestach

Pohotovostné služby zostávajú v kraji na rovnakých miestach. V siedmich mestách budú otvorené pre dospelých a v šiestich pre deti a dorast.

Ilustračný obrázok k článku TTSK riešil pohotovostné služby: Aj po zmene zákona zostávajú na rovnakých miestach
Zdroj: TASR

Pohotovostné služby v Trnavskom kraji zostávajú aj po zmene zákona o poskytovaní zdravotnej starostlivosti od 1. júla na rovnakých miestach ako doteraz. V siedmich mestách budú otvorené pre dospelých a v šiestich pre deti a dorast.

Ide o okresné mestá Dunajská Streda, Galanta, Hlohovec, Piešťany, Senica, Skalica a o Trnavu.

Detská pohotovosť nebude, ani predtým nebola, v Hlohovci. Za prípravu a realizáciu projektu vystavil v piatok predseda Trnavského samosprávneho kraja (TTSK) Jozef Viskupič Ministerstvu zdravotníctva (MZ) SR nedostatočnú.

„Dnes je deň vysvedčení, tak sme ich ohodnotili,“ uviedol. Dôvodom je, že v celom procese boli kraje vynechané, neboli podľa neho prizvané k žiadnej súčinnosti, ani v prípravnej fáze novely, ani pri implementácii. MZ robilo aj výberové konania na obsadenie jednotlivých pevných bodov ambulantnej pohotovostnej služby (APS).

„Lenže po prvom kole výberového konania sme zistili, že v TTSK boli obsadené len tri tieto body. Štát na území TTSK nedokázal zabezpečiť službu APS vo viac ako polovici siete,“ konštatoval Viskupič.

Stretnutia s lekármi

Do procesu teda vstúpil TTSK. Nad rámec zákonných povinností vyvinul „takú aktivitu, že do stanoveného termínu sa všetky body APS podarilo obsadiť a služba bude k dispozícii všetkým obyvateľom kraja. Posledným bol Hlohovec,“ dodal Viskupič. Uviedol, že pracovníci Úradu TTSK iniciovali osobné stretnutia a komunikáciu s lekármi a poskytovateľmi a dosiahli dohodu. Ako doplnil, na APS budú napojené v daných mestách na pohotovostné služby lekární.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Trnavy a okolia

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM