han Správy

Učiteľom roka sa stane niekto z tejto desiatky: Bude to TÁTO chemikárka z Trnavy?

Ocenenie Učiteľ Slovenska 2020 získa jeden z desiatich finalistov, ktorých vybrala odborná porota. Svoje "želiezko v ohni" má aj mesto Trnava. O koho ide?

Ilustračný obrázok k článku Učiteľom roka sa stane niekto z tejto desiatky: Bude to TÁTO chemikárka z Trnavy?
Zdroj: Facebook.com/Učiteľ Slovenska

Táto ankety sa koná po tretíkrát. Do tohtoročnej edícii sa prihlásilo 164 učiteľov, z čoho bolo 129 žien a 35 mužov.

Niečo o ankete

Presnú víziu, či skôr viac informácii k tejto ankete je napísané priamo na webovej stránke, www.ucitelslovenska.sk. „Cena nie je postavená na princípe súperenia a súťaženia, hoci si štatút súťaže musí z hľadiska medzinárodných pravidiel držať. Naším cieľom je prepájanie aktívnych pedagógov z celého Slovenska a informovanie verejnosti o úžasných veciach, ktoré robia. Nezaoberáme sa otázkou, kto je najlepší, ale kto to robí dobre a dosahuje patričné výsledky,“ píše sa na oficiálnom portáli ankety.

Ako vyberali finalistov?

Na výber najúspešnejších desiatich finalistov mala porota stanovené kritériá, ktoré sú v súlade so svetovým formátom Global Teacher Prize. „Porote sa do top desiatky podarilo vybrať učiteľov, ktorí podľa údajov v prihláške a priložených dôkazných materiálov najviac spĺňajú kritériá hodnotenia. Samozrejme, komplexnejší obraz o osobnosti každého z nich sme si urobili počas prezentácií, ktoré si pre nás pripravili,“ vysvetľuje hlavná školská inšpektorka a predsedníčka poroty Viera Kalmárová.

„Zaujímal nás aj osobný príbeh každého z nich, tá motivácia, prečo sa vydali na učiteľskú dráhu. Každý kúsok tejto mozaiky nám pomáha pri výbere držiteľa hlavnej ceny,“ dodala Kalmárová.

V top 10 je aj Trnavčanka

Členovia poroty do finálovej desiatky posunuli pedagógov z väčších aj menších miest, ale aj malých obcí. Šiesti finalisti učia na základných školách, traja finalisti na stredných školách a jedna finalistka pôsobí na jazykovej škole. Svoje zastúpenia má aj Trnava v podobe učiteľky Jany Chmurovej.

„Chcela som zažiť, aká je naozajstná práca s deťmi. Radosť detí a rodičov zo spoznávania nových vecí netradičným spôsobom ma motivovala ešte viac,“ prezradila Jana Chmurová pre stránku ankety, ktorá je srdcom vedec a láskavý učiteľ. Na ZŠ s MŠ Jána Bottu 27 v Trnave učí chémiu, biológiu a techniku – predmety, ktoré si vyžadujú veľkú dávku systematickosti a trpezlivosti.

Kde za ňu môžete hlasovať? Stačí, keď kliknite SEM.

Aj keď boli školy tento rok prevažne zatvorené, výnimoční učitelia a učiteľky Slovenska nachádzali nové spôsoby, ako...

Posted by Učiteľ Slovenska on Friday, September 11, 2020
Zdroj: trnava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM