Dominika Handzušová Rôzne

Univerzitný vedecký park by mal byť hotový do roka: Slávnostne odštartovali druhú etapu výstavby

V priebehu nasledujúcich desiatich mesiacov má v areáli Materiálovotechnologickej fakulty STU vyrásť ďalší objekt. Univerzitný park v Trnave je prvým na Slovensku.

Ilustračný obrázok k článku Univerzitný vedecký park by mal byť hotový do roka: Slávnostne odštartovali druhú etapu výstavby
Zdroj: TASR

Projekt Campus MtF STU – CAMBO je spolufinancovaný z Operačného programu Výskum a vývoj. Celkove ide o viac ako 42 miliónov eur, z nich 85 % pochádza zo štrukturálnych fondov Európskej únie, 10 % zo štátneho rozpočtu a zvyšok z rozpočtu školy.

Druhá budova bude vyššia

Bude miestom technologických inovácií, špičkového výskumu a nových inovatívnych spoločností, slovenskou obdobou Silicon Valley. „V tejto etape postaví spoločnosť Invest, s.r.o., Šaľa päťpodlažnú budovu pre laboratóriá riadiacich systémov,“ uviedol dekan MTF Oliver Moravčík.

Ako sme vás už informovali, projekt začali realizovať v marci 2013. „V prvej etape buduje MTF laboratóriá technológií iónového lúča, plazmatickej modifikácie a depozície, analytických metód a počítačového modelovania. Vybavíme ich unikátnymi špičkovými technológiami na svetovej úrovni.“

Zatiaľ v predstihu

Dodávateľom stavby a technológie je spoločnosť Zipp Bratislava, s.r.o. „Sme veľmi radi, že stavba campusu napreduje, dokonca sa ukazuje, že sme v predstihu pred plánom,“ povedal Moravčík na slávnostnom začatí stavby druhej etapy za účasti rektora STU Roberta Redhammera.

Univerzitný park v Trnave je prvým na Slovensku. Bude zamestnávať špičkových odborníkov v oblasti materiálového inžinierstva predovšetkým v iónových technológiách. Fakulta pripravuje odborne i finančne zaujímavé pracovné miesta pre mladých inžinierov a doktorandov – výskumníkov, ktorí absolvujú odborné školenia a stáže na zahraničnej inštitúcii v rokoch 2013–2015.

Otvorenie stavby Univerzitného vedeckého parku MTF STU
6
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM