Monika Hanigovská Kultúra

Urobili Trnave krásnu reklamu: 5 hercov, na ktorých môžeme byť pyšní

Urobili mestu reklamu, aká je na nezaplatenie. Reč je o hereckých talentoch, ktoré pochádzajú z Trnavy. Vybrali sme päť takýchto mien.

Ilustračný obrázok k článku Urobili Trnave krásnu reklamu: 5 hercov, na ktorých môžeme byť pyšní
Zdroj: TASR

Trnave dobré meno robia aj herci. Svojim talentom dokázali preraziť a naše mesto to môže len tešiť. Vybrali sme pre vás z nich presne päť takýchto hereckých osobností.

Žena s najkrajšími očami

Patrí nezmazateľne do kultovej rozprávky Perinbaba. Herečka, ktorá presvedčivo stvárnila krutú Alžbetkinu macochu je držiteľkou niekoľkých ocenení – divadelnej ceny Janka Borodáča, Kvetu Tálie, televíznej ceny Zlatého krokodíla a je tiež ovenčená titulom „Zaslúžila umelkyňa“, štátneho vyznamenania „Rádu Ľudovíta Štúra II. triedy“ za zásluhy v oblasti kultúry.

Trnavská rodáčka Soňa Velentová presiahla stovku hereckých postáv. Už ako dieťa bola nadaná. Balet a klavír sprevádzali malé dievča počas útleho detstva. Svoj prvý debut poznamenala hlasom, keď nahovorila herečku Magdu Vášáryovú v známom slovenskom filme Vtáčikova, siroty a blázni. Avšak jej prvou hereckou úlohou sa stala známa dramatická klasika, Kladivo na čarodejnice. Umelkyňa, ktorá aj dnes dokáže dôverné zahrať zložité osobnosti, sa objavila aj v ďalších snímkach akými boli napr. Zlozor, Paleta lásky, Koncert pre pozostalých, Útek zo zlatej krajiny, Tichý podnájem, Noční jazdci, Oddychový čas pre sudcu, Kam pánové kam jdete?, Mozartova cesta do Prahy, Martha a já. Divákov učarovala aj v novších snímkach ako: Requiem pro panenku, Lady Macbeth von Mzensk, Zapomenuté světlo, Lea Bloudím, Oko.

Práve Filip Renč korunoval Soňu Valentovú ako ženu s najkrajšími očami, vo filme Requiem pro panenku a to pre ich hereckú hĺbku. Jej herecký talent možno vidieť aj v mnohých divadelných hrách. Stvárnila napríklad matku predstavenú v muzikáli Mníšky, Goldy vo Fidlikantoch na streche, či samotnej smrti v predstavení Na skle maľované.

Martin Gregor prežil aj koncentrák

Jeho otec sa živil ako nadaný hudobný klaun. Život nebol ľahký, napriek tomu to syn, Martin Gregor, vlastným menom Martin Guttman, dotiahol ďaleko. Navzdor traume, ktorú umelec aj jeho žena Magda prežili v niekoľkých koncentračných táboroch a prešli si ďalšími politickými obvineniami a zákazmi sa Martin Gregor stal hlavným ťahúňom profesionálnej divadelnej scény.

Na konte má desiatky filmov, medzi najznámejšie patria snímky ako Obchod na korze – ocenený zlatou soškou Oscara, ale aj historickú dráma v dvoch častiach – Jánošík I., II., či Námestie svätej Alžbety. Herec pôsobil v rozhlase, televízii a vo filme.

Legendárny Móric Beňovský

Rodáka z Trnavy Jozef Adamoviča si diváci zapamätali ako madagaskarského kráľa z 18. storočia. Preslávil ho totiž dobrodružno-historický seriál Vivat Beňovský!, pod československo-maďarskou taktovkou z roku 1975 v hlavnej ú­lohe.

V začiatkoch svojej kariéry pod jeho vedením ožili mnohé romantické postavy. Neskôr sa vžil do realistických až tragických charakterov. Medzi najznámejšie patrí Štvorylka, kde stvárnil gavaliera, Majster kat , či satirická snímka Archimedov zákon, v ktorej sa zhostil úlohy účtovníka.

Karol Čálik je multitalent

Tenorista, herec a vďaka svojim pohybovým a komickým znalostiam obsadzovaný do mnoho projektov. Už ako študent Vysokej školy múzických umení v Bratislave sa angažoval v muzikáli Hello Dolly! a v opere Modrá ruža. Má za sebou desiatky projektov.

Medzi nezabudnuteľné patrí úloha vo filme Pacho, hybský zbojník (1975), kde si zahral zbojníka Jana, či chlapčenské stvárnenie v začiatkoch kariéry, vo filmovej dráme Námestie svätej Alžbety (1965). Mladšie ročníky môže upútať v televíznych seriáloch Mafstory, Kriminálka Staré mesto, Nesmrteľní a Búrlivé víno. Zahral si aj v slovenskej rozprávke Láska na vlásku.

Dano Heriban ako Ďuro Brmbalík

Časť televízneho publika si rodeného Trnavčana všimla až v obľúbenom seriáli Horná Dolná. Postava svojrázneho Ďura Brmbalíka v rovnomennom seriáli vyniesla hercovi v roku 2016 cenu OTO v kategórií herec. Umelec je však už trojnásobným držiteľom divadelných ocenení Dosky.

Cenu získal dvakrát za javiskový prejav – za postavu Janka Kráľa v rovnomennom projekte a Jána v inscenácii Sedem dní do pohrebu (2012 – 2013). Raz za scénickú tvorbu. Divadlo Aréna, Slovenské národné divadlo, Radošinské naivné divadlo, GUnaGU, či Slovenské komorné divadlo v Martine sú jeho druhými domovmi. Momentálne žije tento textár a herec v Martine.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Trnavy a okolia.

Zdroj: Dnes24/wikipedia

Urobili nám reklamu na nezaplatenie: Herci, na ktorých môžu byť Trnavčania pyšní
5
Galéria
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM