Júlia Vargová Kultúra Rôzne

Urobte si plány na tento týždeň: Máme pre vás tipy na akcie v Trnave a okolí

V Trnave nuda nehrozí. Neviete kam počas týždňa? Prinášame vám výber zaujímavých podujatí.

Ilustračný obrázok k článku Urobte si plány na tento týždeň: Máme pre vás tipy na akcie v Trnave a okolí
Foto: Júlia Vargová / Zdroj: Dnes24.sk

DIVADLO: Kompletný Shakespeare zhltnutý za 120 minút

Utorok, 4. jún o 10:00, Divadlo Jána Palárika

Tridsaťdeväť divadelných hier Williama Shakespeara za dve hodiny? Štyria mladí herci Tomáš Vravník, Martin Kochan, Braňo Mosný a Martin Križan sa pustili do tejto odvážnej výzvy a vytvorili vtipný koncentrát tragédií, komédií, historických hier a romancí najznámejšieho svetového dramatika všetkých čias. Réžia: Martin Čičvák

Váš vína čas

Streda, 5. jún od 16:00 do 19:00, Vinárstvo Vína z Mlyna, Doľany

V čarovnom vinárstve pri starobylom Mlyne Vína z Mlyna vás privítajú v rámci konceptu Your wine time- Váš vína čas aj bez rezervácie termínu. Každú stredu od 16:00 do 19:00 vás čaká otvorená pivnica. Spravte si pekný podvečer, pozrite si Mlyn a vyberte si víno počas rozhovoru s vinárom v priateľskej atmosfére rodinného vinárstva.

DIVADLO: Kopanec

Utorok, 4. jún o 19:00, Divadlo Jána Palárika

Hra Kopanec od súčasných nemeckých autorov Gesine Schmidt a Andres Veiel, dokumentuje skutočný prípad z obce Potzlow (bývalá NDR), ktorý sa uskutočnil v roku 2002. Traja 17 roční chlapci brutálne zavraždili 16 ročného Marinusa, s ktorým sa dobre poznali. Po nájdení tela boli páchatelia odsúdení na 15 rokov väzenia. Hra je vystavaná ako sled výpovedí vrahov, ich rodičov, matky obete a svedkov udalosti. V hre sa odhaľujú skryté korene ľudskej agresivity a nevybúrenej nenávisti, ktorú si predávajú rodiny z generácie na generáciu.

Obeť príbehu, mladý chlapec, bol šikanovaný a usmrtený z dôvodov, ktoré nikto nedokáže pomenovať ani obhájiť. Téma predsudkov, fóbií a nenávisti má tým pádom iný rozmer – hocikto sa môže stať obeťou, hocikto z nás sa môže stať odvrhnutou „čiernou ovcou“. Inscenácia v réžii Viktora Kollára bude pokračovaním dramaturgickej línie v Štúdiu DJP, v ktorej sa zameriavame na prinášanie komorných osobných výpovedí a kontroverzných tém vhodných na spoločnú diskusiu.

Bercajgel

Streda, 5. jún o 19:30, pred kinom Hviezda

Bercajgel je stretnutie všetkých ľudí, ktorí sa chcú cajglovať. Príďte sa rozhýbať, podporiť tvorbu mestskej cyklistiky a cyklotrás v Trnave, zoznámiť sa, ukázať svojho dvojkolesového tátoša ostatným, pocajglovať sa po meste Trnava a spoločne sa zabaviť.

DIVADLO: Ostrov pokladov

Streda, 5. jún o 10:00, Divadlo Jána Palárika Kto by nepoznal jeden z najslávnejších dobrodružných románov, aké boli kedy napísané? Kto sa nikdy netúžil stať Jimom Hawkinsom a plaviť sa s ním na plachetnici Hispaniola k bájnemu pokladu kapitána Flinta? Najlepší pirátsky príbeh všetkých čias sa môže začať.

DIVADLO: Tri letušky v Paríži

Piatok, 7. jún o 19:00, Divadlo Jána Palárika

Rozmarná spomienka na zlaté roky šesťdesiate – bez mobilov, teroristov a eur. Bernard je úspešný parížsky architekt, ktorý trávi čas striedavo s tromi snúbenicami – jedna je Američanka, druhá Ruska, tretia Nemka. A všetky tri sú letušky. Navzájom o sebe vôbec netušia. Bernard musí preto nepretržite sledovať letecké poriadky všetkých spoločností a jeho totálne vyčerpaná slúžka podľa príletov a odletov permanentne meniť jedálny lístok a chod domácnosti.

DIVADLO: Modrý vták

Štvrtok, 6. jún o 10:00, Divadlo Jána Palárika

Symbolistická hra, nositeľa Nobelovej ceny za literatúru Mauricea Maeterlincka Modrý vták, patrí ku klenotom svetovej dramatickej tvorby určenej deťom. Autor v nej magickým spôsobom popisuje snovú výpravu dvoch detí za tajomným “modrým vtákom“. Je to rozprávková metafora o hľadaní ľudského šťastia.

Dobrodružná cesta plná neobyčajných stretnutí, sa stáva veľkou cestou poznania. Deti na jej konci pochopia, že skutočné šťastie nemožno naháňať, ale že je ukryté v nás, a v našej schopnosti súcitiť a rozdávať šťastie ostatným. V časoch, kedy sa tolerancia, súcit a vzájomné porozumenie stavujú len prázdnymi frázami, prichádzajú k slovu rozprávkové príbehy so silným posolstvom. Vedel to aj Maurice Maeterlinck, pred sto rokmi, kedy sa v Európe schyľovalo k najväčším tragédiám 20. storočia.

Festival Lumen

Piatok, 7. jún a sobota, 8. jún, Trojičné námestie

27. ročník najväčšieho gospelového open-air festivalu v strednej Európe otvorí svoje brány 7. – 8. júna 2019 na Trojičnom námestí v Trnave. Tohtoročným headlinerom Festivalu Lumen bude HillsongYoung & Free z ďalekej Austrálie.

Rok čo rok lákajú organizátori účastníkov na pestrý program v podaní kvalitnej gospelovej hudby zo Slovenska, ale i zahraničia, podnetné workshopy či prednášky a iný sprievodný program. V rámci takzvanej „XL zóny“ sa tento rok môžu „Lumeňáci“ tešiť aj na tanečný workshop, talkshow či divadlo. Na hlavnom pódiu sa predstaví očarujúca Janais či kapela Altarive, ktorá poteší rockovo-elektro milovníkov s prvkami metalu či popu.

DIVADLO: Mlynárkin pytač

Piatok, 7. jún o 10:00, Divadlo Jána Palárika

Rozprávka o Mlynárkinom pytačovi je veselou komédiou s pesničkami, kde vládne dobrá nálada a úsmev. Pobaví nielen tých najmenších, ale i všetkých milovníkov rozprávok, kde dobro vždy zvíťazí.

Láska má veľa podôb. Drieme v každom z nás a čaká, kto ju prebudí. Prichádza často znenazdania a spôsobí to, čo nikto nečakal. Tak je to aj v prípade mladej Mlynárky, keď ju navštívi záhadný mládenec v tajuplnom plášti. Ženská zvedavosť ju vrhne priamo do pekla medzi čertov, kde sa príbeh začína zamotávať. Samotný Lucifer si totižto zaumienil, že ožení svojho syna a to práve s Mlynárkou. Láska napokon všetko rozuzlí a dostane posledné slovo.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM