Rôzne

Už štvrťstoročie zachraňujú obľúbenú Katarínku: Ruku k dielu priložilo 1830 ľudí

Štvrťstoročie už funguje občianske združenie (OZ) a projekt Katarínka, ktoré si predsavzalo záchranu kostola a kláštora sv. Kataríny Alexandrijskej neďaleko Trnavy.

Ilustračný obrázok k článku Už štvrťstoročie zachraňujú obľúbenú Katarínku: Ruku k dielu priložilo 1830 ľudí
14
Galéria
Zdroj: OZ Katarínka

Združuje predovšetkým mladých dobrovoľníkov, ktorí počas jeho existencie odpracovali na obnove tisícky hodín. V zozname tých, ktorí prispeli svojou prácou, je podľa zakladateľa OZ Petra Hercega 1830 mien.

Počas 25 rokov dobrovoľníckej záchrany Katarínky sa podarilo komplexne zakonzervovať múry kostola a obnoviť zničenú kostolnú vežu, za čo získali ocenenie Pamiatka roka 2017. Objavili aj dve krypty, osem kaplniek a ďalšie zaniknuté objekty areálu.

„Prvé roky sme venovali spriechodneniu kostola, ktorý sa nachádza v lesnom prostredí, zveľadili jeho okolie, začali sa archeologické práce. Od roku 2010 sa dobrovoľníci začali venovať rekonštruovaniu veže, v roku 2017 sme ju skolaudovali a sprístupnili turistom. Vlani sa zrekonštruovala už archeologicky preskúmaná najväčšia krypta, ktorá sa nachádza v lodi kostola," uviedol Herceg.

Počas letnej sezóny zároveň sprevádzali tisícky návštevníkov, keďže výlety na Katarínku sú z roka na rok populárnejšie a obnovená veža láka.

Projekt spolu s OZ zastrešuje aj Združenie kresťanských spoločenstiev mládeže v spolupráci s obcou Dechtice a rehoľou menších bratov – františkánov.

Na oslave výročia, ktorá bola koncom novembra v Dechticiach, sa podľa Hercega zúčastnili všetky generácie záchrancov Katarínky ako aj ich priatelia a podporovatelia. V rámci osláv sa konala ďakovná omša vo farskom kostole sv. Kataríny, kultúrny program a prezentácie 25 rokov prác.

Foto: ilustračné

Sledujte nás aj na našom Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Trnavy a okolia.

Katarínka
14
Galéria
Zdroj: OZ Katarínka
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM