Dominika Handzušová Rôzne

V Dobrej Vode si pripomenuli Jána Hollého: Obnovený turistický chodník opäť otvorili

Pri príležitosti 230. výročia narodenia národovca, básnika a kňaza Jána Hollého pripravila obec Dobrá Voda pestrý program. Súčasťou spomienky bolo aj otvorenie obnoveného turistického Chodníka Jána Hollého.

Ilustračný obrázok k článku V Dobrej Vode si pripomenuli Jána Hollého: Obnovený turistický chodník opäť otvorili
Zdroj: TASR

Spomienka sa začala slávnostnou omšou v miestnom kostole. Po nej Klub slovenských turistov v Trnave sprístupnil chodník, na ktorom jeho členovia vďaka grantu Trnavského samosprávneho kraja obnovili značenie a informačné tabuľky.

Spomínali viaceré obce, folklórne súbory i turisti

Podľa Vladimíra Chrapčiaka z Okresnej rady klubu je chodník dlhý 18,8 kilometra. Vedie z Hradišťa pod Vrátnom cez Dobrú Vodu na Pustú Ves. Turisti sa v nedeľu vydali na pochod po jeho asi päťkilometrovej časti. Po absolvovaní sa zapojili do sprievodu k hrobu Jána Hollého na dobrovodskom cintoríne.

„Pozvali sme na spomienku zástupcov obcí, ktoré sú späté so životom Jána Hollého,“ povedal starosta Dobrej Vody René Blanárik. Ide o rodisko Borský Mikuláš a Madunice, kde pôsobil na fare. Prišli aj zástupcovia okolitých obcí, krajskej samosprávy i predstavitelia partnerskej českej obce Nemčičky, s ktorými pricestoval aj ich folklórny súbor. Predstavil sa v programe spolu s miestnymi folkloristami po pietnej spomienke pri hrobe Jána Hollého.

Záujem aj o návštevu Pamätnej izby

Hollý (narodený 24. marca 1785 v Borskom Mikuláši) prežil na Dobrej Vode posledných šesť rokov života. Do obce prišiel po 30-ročnom duchovnom pôsobení v Maduniciach, keď pri požiari fary v máji 1843 prišiel o všetok svoj majetok a utrpel popáleniny. V núdzi, slabozrakého, sa ho ujal farár z Dobrej Vody, bývalý spolužiak Martin Lackovič. Zomrel 14. apríla 1849 ako 64-ročný, o päť rokov neskôr mu vďaka zbierke, ktorú zorganizovali Ján Palárik a Jozef Karol Viktorin, na veľkej slávnosti odhalili nad hrobom pomník s textom od Ľudovíta Štúra a jeho bustou od slovenského sochára Ladislava Dunajského.

Po Jánovi Hollom, ktorý písal v bernolákovčine, zostalo rozsiahle dielo, eposy Svatopluk, Cyrillo-Methodiada, Sláv, preklady, duchovné básne a mnohé ďalšie. Jánovi Hollému je venovaná aj Pamätná izba na bývalom farskom úrade na Dobrej Vode, otvorená v roku 1985 a priebežne obnovovaná. Podľa starostu Bílika je o jej návštevu stále záujem, chodia najmä školské výlety.

Ako to na slávnostnom otvorení a oslavách výročia narodenia vyzeralo si môžete pozrieť v priloženej galérii.

Oslavy výročia narodenia a otvorenie turistického Chodníka J. Hollého
17
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM